Parlamentului i se recomandă să sporească transparenţa

Parlamentul trebuie să îmbunătăţească Legea privind transparenţa în procesul decizional, deoarece instituţia este percepută de majoritatea moldovenilor ca una coruptă, iar conform Transparency International – Moldova, legislativul este foarte puţin rezistent la actele de corupţie. Constatările şi recomandările se conţin în  Raportul de evaluare a Sistemului Naţional de Integritate, transmite IPN.

Experţii Transparency International – Moldova constată că de la an la an credibilitatea legislativului a scăzut. Astfel, conform datelor Barometrului de Opinie Publică în aprilie 2012 73% dintre respondenţi nu aveau încredere în Parlament, iar în aprilie 2013 deja 85%. În raportul Transparency International – Moldova se menţionează că în general Parlamentul declară prevenirea şi combaterea corupţiei ca prioritate de bază, dar pornind de la modul de implementare a strategiilor anti-corupţie se pare că această prioritate nu este susţinută corespunzător.

În raportul prezentat de Transparency International – Moldova se recomandă ca Parlamentul să elaboreze un regulament al numirilor în funcţie publică şi de desfăşurare a concursurilor publice. De asemenea, legislativului i se recomandă să întocmească rapoarte anuale privind transparenţa decizională, dar şi activitatea sa generală.

Totodată, se cere îmbunătăţirea proiectului Codului de etică şi conduită a deputatului în Parlament prin concretizarea mai multor aspecte ce vizează conflictele de interese, restricţiile de postangajare, abaterile şi sancţiunile etc. De asemenea, se recomandă aplicarea efectivă a normelor ce ţin de numiri în funcţii, etică, incompatibilităţi, cadouri, cu sancţionarea pentru comportament necorespunzător.

Transparency International – Moldova susţine că parlamentarii trebuie să anunţe în timp util dezbateri publice pe marginea a diverse iniţiative legislative, de asemenea, să consulte societatea civilă şi să menţioneze în rapoarte contribuţia acesteia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.