Parlamentul va monitoriza aplicarea legislaţiei
Începând cu luna octombrie, Parlamentul, fără să afecteze procesul legislativ propriu-zis, îşi va concentra atenţia sa pe funcţia de monitorizare şi control a aplicării legii, a declarat joi, 26 iulie, spicherul Marian Lupu în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit spicherului, până în prezent a fost formată o bază juridică amplă, dar pentru un stat de drept nu este necesar să existe multe legi, sau ca acestea să fie bune. Condiţia de bază ar fi ca aceste legi să funcţioneze, să fie respectate şi aplicate, de o manieră corectă şi echitabilă. Aceasta este una din problemele majore ale R. Moldova şi, din 2005 până în 2007, activitatea Legislativului a fost concentrată pe scrierea, dezbaterea şi adoptarea proiectelor de legi.
De aici încolo, a venit timpul când Parlamentul urmează să-şi concentreze atenţia spre un alt atribut al său, şi anume funcţia de control şi monitorizare a aplicării legislaţiei adoptate, susţine Lupu.
Spicherul a mai declarat în acest sens că la ultima şedinţă de cooperare RM-UE s-a constatat că activitatea Legislativului a fost una pozitivă, dar deficienţa este în aplicarea propriu zisă a legilor. Parlamentul nu trebuie tratat ca o simplă mecanică de vot sau maşină de penalizare, a menţionat Lupu.
Spicherul a mai spus că două repere importante al activităţii Parlamentului a fost activitatea legislativă care derivă din prevederile Planului de Acţiuni RM-UE, precum şi realizarea programului calendaristic de colaborare cu Consiliul Europei. „Există sectoare în care au fost atinse succese remarcabile, dar în mod evident, în altele este mult de făcut”. Spicherul a mai spus că toate acţiunile de ordin legislativ în cadrul programului calendaristic de colaborare cu CoE au fost realizate, cu două excepţii – proiectul de lege privind partidele politice şi finanţarea acestora, precum şi Codul învăţământului, care ar putea discutate în sesiunea de toamnă-iarnă.
Vineri, 27 iulie, are loc închiderea sesiunii de primăvară, iar deputaţii ar putea să revină în şedinţele în plen în luna octombrie. Totodată, 35 de deputaţi din opoziţie au solicitat Biroului permanent convocarea unei sesiuni extraordinare a Legislativului în luna august ca urmare a secetei şi caniculei. Biroul permanent urmează să discute această chestiune în ultima şedinţă plenară.