Parlamentul va lua act de demisia premierului, dar aceasta nu va influenţa actul demisiei

Parlamentul urmează să ia act de demisia prim-ministrului şi, respectiv, a întregului guvern, însă această decizie nu influenţează actul demisiei, procesul de formare a noului guvern, precum şi termenele constituţionale inerente acestui proces. Explicaţia este dată de Curtea Constituţională ca răspuns la o sesizare depusă de către preşedintele Nicolae Timofti, transmite IPN.

Potrivit hotărârii emise de CC, demisia prim-ministrului şi, respectiv, a întregului guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia: în cazul cererii scrise adresate Parlamentului – în momentul depunerii, iar în cazul anunţului public – în momentul emiterii.

Preşedintele are obligaţia constituţională de a numi un premier interimar până la formarea noului guvern în cazul imposibilităţii definitive a exercitării funcţiei de către prim-ministrul demisionar. Termenul-limită de formare a guvernului este de trei luni, inclusiv în cazul demisiei prim-ministrului, şi începe să curgă din momentul comunicării demisiei. De la acea dată, guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.