Parlamentul European cheamă Rusia să înceteze susţinerea regimului separatist de la Tiraspol
Parlamentul European a chemat Federaţia Rusă, într-o rezoluţie referitor la situaţia din Transnistria, să stopeze imediat susţinerea sa faţă de regimul de la Tiraspol, să reafirme angajamentul faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova şi să retragă trupele sale şi muniţiile militare de pe teritoriul moldovenesc necondiţionat. Declaraţia a fost aprobată cu majoritatea covârşitoare de voturi.
Europarlamentarii menţionează că trupele ruseşti, în conformitate cu deciziile luate la summitul OSCE din 1999, la Istanbul, urmau a fi retrase până în anul 2002. Parlamentul European a mai făcut apel la Consiliul European să includă această chestiune în agenda pentru următorul summit UE-Rusia.
Parlamentul European condamnă cu severitate represiunile, hărţuirea şi intimidarea reprezentanţilor mass-mediei independente, a cetăţenilor care critică autorităţile regimului autoproclamat de la Tiraspol membrii ONG-urilor şi a opoziţiei din Transnistria. Acelaşi for condamnă interzicerea finanţării din exterior a ONG-urilor din regiunea separatistă. Legislativul european îşi exprimă dezamăgirea faţă de nedorinţa Tiraspolului pentru reglementarea paşnică a conflictului transnistrean şi salută extinderea listei liderilor transnistreni care au interdicţie de a intra în UE.
Totodată, deputaţii europeni se arată îngrijoraţi de faptul că hotărârea CEDO în privinţa cazului Ilaşcu şi Alţii nu a fost executată până în prezent. Autorităţile de la Chişinău şi cele de la Moscova, Consiliul Europei, Comisia Europeană şi statele-membre UE sunt chemate să continue eforturile în acest sens şi să pledeze insistent pentru eliberarea din detenţia ilegală a 2 membri a grupului Ilaşcu, deţinuţi de către regimul separatist.
Membrii Parlamentului se arată convinşi de faptul că reformele în R. Moldova vor avea succes doar dacă se va ţine cont de statutul de drept şi libertăţile fundamentale. Legislativul european cheamă partidele, societatea civilă să lucreze împreună asupra dezvoltării democratice a ţării.
Situaţia în problema transnistreană s-a deteriorat după introducerea de către Ucraina a noului regim vamal pentru mărfurile din regiunea separatistă la hotarul moldo-ucrainean.
Anterior declaraţii de susţinere a guvernului de la Chişinău în problema transnistreană – şi în special în ce priveşte instituirea noului regim vamal la hotarul moldo-ucrainean - au fost făcute de Preşedinţia austriacă a UE, Consiliul Europei, OSCE, şi alte instituţii, care au pledat pentru reglementarea paşnică a conflictului şi respectarea integrităţii teritoriale a R. Moldova.