Parlamentul de la Chişinău solicită Dumei ruse să se abţină de la susţinerea separatismului
Parlamentul R. Moldova face apel către Duma de stat a Federaţiei Ruse să se abţină de la susţinerea separatismului, care afectează nu numai statele respective, ci poate afecta însăşi Rusia, cu urmări imprevizibile pentru întreg continentul european, se spune într-o declaraţie a Parlamentului RM, ca răspuns la o declaraţie a Dumei ruse vizavi de referendumul din Transnistria.
La 6 octombrie 2006, Duma de Stat a Federaţiei Ruse a adoptat Declaraţia cu privire la rezultatele aşa-numitului referendum din regiunea transnistreană a R. Moldova.
Parlamentul RM constată cu îngrijorare că, prin adoptarea acestei declaraţii, deputaţii din Rusia pun la îndoială integritatea teritorială a R. Moldova, textul declaraţiei fiind în contradicţie nu numai cu spiritul şi conţinutul tratatului politic de bază dintre RM şi Federaţia Rusă, articolul 5 al căruia stipulează clar că părţile condamnă mişcările separatiste, dar şi cu normele şi principiile dreptului internaţional.
Parlamentul constată cu regret că declaraţia în cauză este în total dezacord cu recentele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Putin care, referindu-se la tratativele de reglementare a conflictului transnistrean, s-a pronunţat clar în ce priveşte inadmisibilitatea revizuirii principiilor integrităţii teritoriale în lumea contemporană.
Potrivit parlamentarilor de la Chişinău, recunoscând referendumul din Transnistria drept un act de liberă exprimare a voinţei cetăţenilor, deputaţii ruşi au scăpat din vedere aspecte importante, ca inexistenţa unor instituţii democratice în Transnistria, urmărirea penală, aprobată prin lege, a persoanelor ce se pronunţă pentru reintegrare cu RM, controlul total al vieţii civile de către serviciile represive.
Legislativul RM îşi exprimă speranţa că parlamentarii ruşi vor manifesta mai multă obiectivitate şi competenţă la elaborarea declaraţiilor privind RM. Numai astfel ei vor putea să-şi aducă contribuţia la reglementarea conflictului transnistrean şi la ameliorarea relaţiilor moldo-ruse, se mai spune în declaraţia legislativului de la Chişinău.
Mai mulţi deputaţi din opoziţie au calificat declaraţia drept „molcuţă” şi au solicitat introducerea mai multor modificări. Acestea nu au fost însă acceptate şi declaraţia a fost votată de majoritatea deputaţilor, cu doar 1 vot împotrivă.
La 6 octombrie, Duma de Stat a Federaţiei Ruse a recunoscut rezultatele referendumului din Transnistria privind independenţa regiunii de R. Moldova şi alipirea ulterioară de Rusia. Trei formaţiuni din parlamentul rus au cerut declanşarea procedurii diplomatice necesare recunoaşterii independenţei autoproclamatei republici transnistrene. Demersul aparţine reprezentanţilor facţiunii naţionaliste „Rodina” şi Partidului Liberal Democrat al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski.