Parlamentul ar putea exclude unele categorii de funcţionari cărora li se va interzice deţinerea dublei cetăţenii
Unele categorii de funcţionari, cărora în conformitate cu modificările legislative operate la finele anului trecut nu li se permite deţinerea dublei cetăţenii, ar putea fi excluse din listă, după ce preşedintele Vladimir Voronin a cerut parlamentului să reexamineze proiectul de lege în cauză, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, Vladimir Ţurcan a declarat pentru presă că reexaminarea va începe în timpul apropiat. În opinia sa, o atenţie deosebită va trebui să se atragă asupra listei persoanelor care cad sub incidenţa legii. El a opinat că ar trebui să fie menţinută restricţia pentru deputaţi, şeful statului, membrii guvernului, colaboratorii SIS, conducătorii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale.
Vladimir Voronin cere ca restricţiile să fie stabilite respectând standardele europene şi normele democratice.
Potrivit proiectului, adoptat cu votul deputaţilor comunişti la 7 decembrie 2007, persoanele cu dublă cetăţenie nu vor putea să îndeplinească următoarele funcţii: preşedinte al R. Moldova, membru al Guvernului, deputat în Parlament, preşedinte de raion, primar, poliţist, membru al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, avocat parlamentar, lucrător vamal, etc.
Proiectul mai prevede că persoanele care deţin cetăţenia altui stat şi ocupă prin numire una din funcţiile stabilite în proiect vor fi în condiţii de incompatibilitate, dacă nu fac dovada că au iniţiat, în termen de şase luni, procedura de renunţare la cetăţenia altui stat. Persoanele care ocupă funcţii prin alegere vor intra în incompatibilitate doar în cazul în care mandatul a fost dobândit după intrarea în vigoare a legii. Totodată persoanele care vor candida pentru funcţii elective şi deţin cetăţenia altui stat, vor trebui să prezinte dovezi de iniţiere a procedurii de renunţare la aceasta.