Reforma Guvernului a fost susținută în lectură finală, cu 53 de voturi, la ședința Parlamentului din 7 iulie. Unica funcție politică rămâne cea a miniștrilor. Funcția de viceministru va fi exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată, transmite IPN.
Responsabil de implementarea reformei Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor. Directorul Centrului, Iurie Ciocan, a declarat că prin modificările aduse la legislație este fundamentată divizarea politică în cadrul ministerelor. Este exclusă funcția de viceministru și introdusă cea de secretar general de stat, care va avea în subordine alți secretari pe domenii. Astfel, un secretar general de stat va înlocui trei viceminiștri care sunt în prezent. Secretarii de stat nu vor avea calitatea de persoană cu demnitate publică, ci doar persoană publică.
Secretarii de stat și cei din subordine vor fi numiți prin concurs. La ministerele la care nu va fi identificat un secretar general de stat, până la identificarea unui candidat, viceministrul aflat în funcție va continua să asigure funcționalitatea procesului legislativ.
Iurie Ciocan a subliniat că un element important al reformei Guvernului constă în delimitarea atribuțiilor politice de cele administrative. „Ministrul și cabinetul său rămân unica componentă politică în viitoarea structură guvernamentală. Echipa ministerială cu secretarii de stat urmează să realizeze prevederile politicilor elaborate de ministru și cabinetul său”, a explicat Ciocan.
Proiectul prevede o perioada de implementare a reformei de la două la patru luni. Ca urmare a acesteia, vor fi disponibilizați 43 de viceminiștri.