Parlamentul a susţinut iniţiativa instituirii funcţiei de avocat al poporului

Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind instituirea funcţiei de avocat al poporului, dar a formulat mai multe amendamente pentru a doua lectură, transmite IPN.

Viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu, a precizat că avocatul poporului îi va înlocui pe actualii avocaţi parlamentari şi va avea menirea să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor omului. În proiect se propune ca acesta să fie numit în funcţie pentru un mandat de 7 ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutive.

Avocatul poporului urmează a fi selectat în cadrul unui concurs organizat de către Comisia juridică, cu prezentarea tuturor candidaţilor în plenul Parlamentului. Persoana care va obţine numărul cel mai mare de voturi va fi promovată în funcţie. Avocatul poporului va fi  asistat în activitatea sa de doi adjuncţi, numiţi în funcţie de către Parlament, la propunerea avocatului poporului.

În scopul asigurării protecţiei persoanelor împotriva torturii şi a altor tratamente inumane sau degradante, pe lângă Oficiul avocatului poporului va fi creat un consiliu pentru prevenirea torturii, iar avocatul poporului şi adjuncţii acestuia sunt membri de drept ai acestuia.

Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a propus să fie păstrată funcţia de avocat al copilului, alături de cea de avocat al poporului. De asemenea, a propus ca deputaţii să aleagă avocatul în plen nu din totalitatea candidaţilor admişi la concurs, ci din 2-3 care vor fi selectaţi de către Comisia juridică.

Deputatul Dumitru Diacov a insistat ca la concurs să fie admise doar persoane cu  demnitate morală şi imagine ireproşabilă. „Nu mai doresc ca această practică să fie continuată, când avocaţii parlamentari lucrau la comandă. Noi vrem ca avocatul poporului să fie mândria poporului”, a spus deputatul.

În proiect se mai propune ca, în situaţiile în care se constată încălcări ale drepturilor sau libertăţilor omului, avocatul poporului să prezinte autorităţilor recomandări privind măsurile ce urmează a fi întreprinse. În acest context, deputatul Sergiu Sârbu a declarat că ar trebui să existe sancţiuni pentru nerespectarea şi neîndeplinirea recomandărilor avocatului poporului.

Amendamentele propuse urmează să fie supuse votului în a doua lectură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.