Parlamentul a legiferat acordarea compensaţiilor la gaze pentru toţi consumatorii casnici
Parlamentul a votat, joi, 27 iulie în prima şi a două lectură proiectul de Lege propus de Guvern cu privire la acordarea compensaţiilor pentru toţi consumatorii casnici în legătură cu majorarea tarifelor la gazele naturale. Proiectul a fost aprobat de Executiv în şedinţa din 17 iulie.
Compensaţiile se vor calcula în mărime de 50 la sută de la diferenţa dintre mărimea tarifului nou stabilit la gazele naturale şi tariful anterior, pentru un volum de până la 30 m3 (inclusiv) lunar pentru o locuinţă.
Ca răspuns la declaraţia preşedintelui Partidului Democrat, Dumitru Diacov, potrivit căreia compensaţiile la gaz urmau să fie stabilite doar pentru categoriile defavorizate, ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr, a spus că de actualele înlesniri vor beneficia cumulativ cele 11 categorii defavorizate care primesc în prezent compensaţii la gaze, stabilite anterior.
Lazăr a menţionat că Guvernul a stabilit compensaţii pentru toţi consumatorii pornind de la ideea că întreaga populaţie va avea de suferit de pe urma scumpirii gazelor. El a spus că sistemul de compensaţii acordate până în prezent la consumul de gaze nu este perfect, deoarece mai există categorii de populaţie cu venituri mici care ar trebui să fie susţinute de stat, dar nu sunt incluse în categoriile defavorizate. Compensaţiile vor fi acordate tuturor consumatorilor până la crearea unui sistem real de delimitare a categoriilor de populaţie care într-adevăr au nevoie de suport financiar din partea statului, a mai spus Lazăr.
Preşedintele fracţiunii AMN Serafim Urechean a spus că proiectul prezentat de Guvern este un document declarativ, prost pregătit, constituind „o batjocură a Puterii comuniste faţă de cetăţenii RM”.
„Populaţia este obligată de Guvern să plătească mai mult pentru ca întreprinderile termoenergetice să beneficieze de un preţ mai mic”, a spus liderul AMN. Şi mai grav, în opinia lui, este faptul că vor fi afectate familiile cu mulţi copii şi cele care folosesc gazele naturale pentru încălzirea locuinţei, adică au un consum lunar mult mai mare de 30 metri cubi de gaze. Totodată, într-o situaţie şi mai grea au nimerit ţăranii care, începând cu 2002, au investit masiv în gazificare, în detrimentul altor resurse energetice, iar în condiţiile noilor tarife, vor trebuie să plătească iarna în jur de 5 mii de lei.
Potrivit informaţiei prezentată de „Moldova-Gaz”, numărul consumatorilor de gaze naturale de până la 30 metri cubi este de peste 260 mii, care reprezintă 2/3 din totalul consumatorilor. Compensaţia acordată de stat va fi de 11,10 bani pentru o locuinţă, fiind semnificativă, în opinia ministrului, pentru cei ce consumă până la 9 m. c. de gaze.