Propunerea blocului ACUM de a forma un grup de lucru comun cu Partidul Socialiștilor pentru a discuta „despre inițiativele legislative de deoligarhizare a statului și îmbunătățirea vieții oamenilor” este văzută diferit de experți și comentatori politici. Unii consideră inutilă formarea unui asemenea grup, iar alții îl consideră oportun. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.
Comentatorul politic Roman Mihăeș este de părere că la etapa actuală eșuează intenția blocului ACUM „de a folosi socialiștii ca o bâtă împotriva Partidului Democrat” și anume de a adopta o serie de legi pentru a scoate anumiți șefi de instituții din funcții. Comentatorul spune că i se pare straniu că înainte de alegeri blocul ACUM a semnat un angajament prin care au spus că nu vor face alianță nici cu PSRM, nici cu PDM, dar acum le fac avansuri socialiștilor, iar cu democrații nu discută deloc. „Eu văd asta ca o trădare a electoratului blocului”, a declarat Roman Mihăeș.
Alexandru Arseni, expert constituționalist, consideră pozitiv pasul făcut de blocul ACUM care a propus formarea unor grupuri de lucru comune cu socialiștii. Potrivit lui, pentru a pregăti un pachet de legi neapărat trebuie formate grupuri de lucru. „Această inițiativă este foarte binevenită deja în calitate de structuri juridice ale Parlamentului – nu partidele, dar fracțiunile”, spune Alexandru Arseni. În opinia lui, proiectele comune nu pot fi elaborate de întregile fracțiuni, de aceea se creează grupuri de lucru.
Ion Dron, președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, susține că blocul ACUM a propus formarea acestor grupuri de lucru pentru a vorbi numai despre ce își dorește el nu și despre doleanțele socialiștilor. „Dacă formați un grup de lucru, atunci includeți în ordinea de zi și ceea ce au propus socialiștii și atunci eu înțeleg de ce este nevoie de un grup de lucru”, spune Ion Dron. În opinia lui, lipsa capacităților de a administra speranța cu care a fost investit de către alegători obligă blocul ACUM la diferite ieșiri „pe undeva sterile și fără niciun sens”.
Marți, 16 aprilie, blocul ACUM a lansat ideea de creare a unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale blocului și PSRM, mandatați să discute, până pe 25 aprilie, „despre inițiativele legislative de deoligarhizare a statului și îmbunătățirea vieții oamenilor”. Drept răspuns, deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a spus că, atât timp cât reprezentanții blocului ACUM nu sunt disponibili să discute condițiile de la care pot porni negocierile privind crearea coaliției de guvernare și guvernului de coaliție, PSRM nu vede sensul creării grupurilor de lucru și „continuarea discuțiilor sterile” care au mai avut loc în trecut.