În ultimii doi ani Guvernul a finalizat sau are pe ultima sută de metri 850 de proiecte de infrastructură, iar până la sfârșitului anului curent va finaliza în plus alte 500 de proiecte. Este vorba despre construcția și reabilitarea a 530 de kilometri de drumuri naționale, regionale și locale, construcția și reabilitarea a peste 478 de kilometri de rețea de apă și canalizare. De asemenea, au fost construite și reabilitate 57 de poduri și au fost renovate circa 200 de școli și grădinițe, precum și 28 de case de cultură, a precizat premierul Dorin Recean, citat de IPN.
„Guvernul construiește zi de zi și acest efort îl vom continua și în perioada următoare. Suntem într-un proces amplu de construcție a țării. Mă refer la numărul mare de proiecte de infrastructură care schimbă la față Republica Moldova. Mai multe din aceste proiecte au fost blocate ani sau chiar zeci de ani la rând. Guvernul construiește sate și orașe europene, în esență, un trai european în Moldova”, a declarat șeful executivului într-o conferință de presă.
Potrivit lui, printre proiectele realizate se numără și construcția a aproape 300 de kilometri de rețea de iluminat stradal, dar și investirea a peste 2 miliarde de lei în modernizarea spitalelor. „Aceste cifre pot părea abstracte, însă ele înseamnă mii și zeci de mii de oameni concreți, de familii, de elevi care au condiții mai bune de viață. Înseamnă 30 de mii de gospodării, adică peste 120 de mii de oameni care au acces la apă potabilă sau canalizare. Înseamnă circa 75 de mii de copii care merg în școli și grădinițe renovate și nu le curge acoperișul, care se pot juca în parcuri și terenuri sportive modernizate etc.”, a notat premierul.
Dorin Recean a menționat că în următorii doi ani vor fi finalizate proiecte importante, printre care și construcția drumului Leușeni - Hâncești, un traseu important care leagă Republica Moldova de Europa. De asemenea, vor fi finalizate lucrările pe drumul Soroca - Arionești - Otaci, proiect care presupune 40 de kilometri de drum european în nordul țării și este așteptat de peste 80 de mii de cetățeni. Totodată, urmează a fi finalizat studiul de fezabilitate pentru prima autostradă din Republica Moldova Ungheni - Chișinău - Odesa.
„Pentru chișinăuieni, dar și pentru toată țara, vom construi încă un sector din centura capitalei, care va fluidiza traficul și va avea 4 benzi de circulație pe o distanță de aproape 7 kilometri. Tot pentru chișinăuieni și pentru toată țara, vom finaliza reparația Circului din Chișinău. Construcția podului rutier de la Ungheni care va duce la fluidizarea circulației spre România și Uniunea Europeană, un proiect așteptat de zeci de ani. Vor fi renovate și dotate blocurile sanitare din peste 150 de școli”, a mai punctat premierul.