Consiliul de miniştri al UE va lua o decizie privind liberalizarea regimului de vize până la sfârşitul lunii martie. Imediat după ce va fi luată decizia, aceasta va fi publicată în Jurnalul oficial al UE şi ar putea să intre în vigoare la sfârşitul lunii mai. Declaraţia a fost făcută de către viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, la emisiunea „Fabrika” la Publika TV, transmite IPN.
Viceministrul a spus că din momentul în care cetăţenii vor putea călători fără vize în spaţiul Schengen, cu paşaport biometric, vor exista mai multe reguli la trecerea frontierei. Prima este respectarea perioadei de şedere de 90 de zile pe parcursul a şase luni, altfel survin sancţiuni care încep de la avertizări până la amenzi de până la 3 mii de euro sau interdicţia de a intra în Schengen până la cinci ani.
De asemenea, Iulian Groza a spus că cetăţenii vor trebui să fie pregătiţi să răspundă la întrebările poliţiştilor de frontieră, să ştie unde merg, adrese, ce au de gând să facă. Totodată, vor trebui să prezinte un bilet tur-retur, dovada mijloacelor financiare necesare. O regulă este ca o persoană să aibă la sine cel puţin 50 de euro pe zi. „Acestea sunt lucruri care trebuie să fie cunoscute”, a subliniat viceministrul. Actualmente sunt peste 800 de mii de cetăţeni care deţin paşapoarte biometrice.
Iulian Groza a mai spus că, potrivit unui studiu efectuat, este puţin probabilă migraţia ilegală. Concluziile studiului au arătat că numărul potenţialilor migranţi va fi nu mai mare de 100 de mii de cetăţeni.
Totodată, potrivit viceministrului, guvernarea iniţiază proiecte pentru ca cetăţenii să rămână în Moldova. Unul din proiecte ar fi atragerea fondurilor europene pentru lucrări publice la nivel local. Spre exemplu, reparaţii de grădiniţe, de drumuri locale, amenajări de teritoriu. Aceste fonduri vor fi destinate pentru angajarea la muncă a cetăţenilor din comunitatea respectivă.
Directorul de programe la Asociaţie pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, a menţionat că UE a luat o decizie privind urgentarea abolirii vizelor din mai multe considerente. Una ar fi implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, dar şi criza din Ucraina. Potrivit ei, este foarte important ca UE să demonstreze că există state din Parteneriatul Estic care au reuşit să implementeze reforme şi care doresc să se integreze în UE.