Până la sfârşitul anului o parte din instituţiile de cultură din capitală ar putea trece din gestiunea Ministerului Culturii şi Turismului în subordinea autorităţilor locale
Direcţia generală Cultură a Consiliului Municipal Chişinău (CMC)
susţine intenţia Ministerului Culturii şi Turismului de a transfera până la sfârşitul anului din gestiunea sa în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale o parte din instituţiile de cultură din capitală.
Şeful interimar al Direcţiei, Leonid Gorceac, a menţionat pentru Info-Prim Neo că o atare decizie ar fi binevenită, în contextul în care mai multe instituţii, printre care teatrele „Eugene Ionesco” şi „Alexei Mateevici”, şi-au manifestat în repetate rânduri dorinţa de a activa sub patronajul autorităţilor locale.
Sursa citată şi-a exprimat speranţa că, odată cu decizia de a transfera o parte dintre instituţiile de cultură în gestiunea autorităţilor municipale, Guvernul va prevedea mecanisme pentru susţinerea financiară a acestora.
În context, Leonid Gorceac a precizat că la Chişinău sunt mai multe săli nevalorificate, cu capacităţi între 400 şi 500 de locuri. Acestea aparţin unor şcoli, dar au intrări separate şi ar putea, după reparaţii adecvate, să fie utilizate de către trupele de actori care nu dispun de spaţii.
Ministrul Culturii şi Turismului, Artur Cozma, a anunţat într-o conferinţă de presă de la începutul săptămânii intenţia ministerului de a transfera, fie în autogestiune, fie în subordinea CMC o parte din instituţiile de cultură din capitală. Cozma nu a precizat despre care anume instituţii este vorba, menţionând doar că Sala cu Orgă ar putea fi una dintre acestea.
Solicitată de Info-Prim Neo directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu a spus că va face comentarii, când va cunoaşte mai multe detalii despre intenţia ministerului.
Clădirea Sălii cu Orgă necesită reparaţii urgente, estimate la 20 mil. lei. Imobilul a fost construit la începutul sec. XX, fiind reconstruit capital ultima dată în 1974.