Până la ora 16.00, au votat peste un milion de alegători

Până la ora 16.00, la alegerile parlamentare anticipate au votat peste un milion de cetățeni moldoveni, inclusiv 140 de mii – în afara țării. La ora 15.00, ora Chișinăului, a fost închisă secția de votare din Tokyo, Japonia, unde și-au exercitat dreptul la vot 31 de alegători. Iar la 16.00, și-a încheiat activitatea și secția de votare de la Beijing, China. Totodată, au fost deschise secțiile de votare pe coasta de est a SUA – la New York, Boston, Washington, Atlanta, Minneapolis, Chicago, Dallas, Nasheville, Denver, transmite IPN.

Conform datelor statistice, cei mai activi alegători sunt în circumscripțiile electorale Rezina și Criuleni, unde au votat peste 35 la sută din cei așteptați la urne. În municipiul Chișinău se înregistrează o participare de peste 210 mii alegători sau peste 30 la sută. În cele 41 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 23 mii de alegători.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a remarcat mobilizarea fără precedent a moldovenilor din străinătate. La 15 secții de votare din străinătate au fost epuizate peste 2 mii de buletine. Majoritatea se află în Franța, Italia, Germania și Marea Britanie.

Pe parcursul zilei, au fost recepționate cinci contestații. „Referitor la sesizări, suplimentar celor relatate în briefingul anterior, vă anunțăm că au fost depuse încă trei. Acestea țin de infrastructura unei secții de votare din Londra, transportarea organizată a alegătorilor către secția de votare și o sesizare, depusă de un observator, în care se invocă oferirea unor vauchere alegătorilor care se prezintă la o secție de votare în Federația Rusă. Toate sesizările au fost remise spre examinare, conform competențelor”, a menționat președintele CEC.

CEC atenționează că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor. Interdicția respectivă nu se referă la informațiile deja plasate pe internet și pe afișele expuse anterior. Totodată, CEC amintește că în secțiile de votare au fost instalate camere de luat vederi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.