Pâinea socială nu se va scumpi

Pâinea care costă un leu şi 50 de bani va reapărea în vânzare la sfârşitul lunii aprilie, anul curent. Acest tip de pâine dispăruse de pe rafturile din magazine la sfârşitul anului trecut, din cauza utilajului vechi, care se defectase, iar noile investiţii nu vor genera creşterea preţului la pâine. Despre aceasta s-a discutat în cadrul vizitei premierului Chiril Gaburici la Combinatul de panificaţie „Franzeluţa”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Prim-ministrul a mers prin halele de producere, două dintre care au fost dotate anul trecut cu utilaj modern, şi s-a documentat în privinţa procesului de producere, în special la o nouă linie unde în curând se va face pâinea socială „Chişinău”, care dispăruse de pe rafturile din magazine la sfârşitul anului trecut.

„Am discutat foarte mult la capitolul formării preţurilor şi urmează să vedem cum Guvernul va susţine fabrica, deoarece înregistrează pierderi la producerea pâinii sociale. În total, sunt opt tipuri de pâine socială. Am stabilit ca în viitorul apropiat, directorul întreprinderii să vină cu mai multe propuneri pentru a clarifica această chestiune”, a precizat premierul.

Directorul întreprinderii, Victor Cojocaru, speră că prin modernizarea întreprinderii şi, anume lansarea mai multor linii moderne de producere a pâinii, costurile se vor reduce. „Noua tehnologie ne permite să producem o pâine cu un volum de 1,5 ori mai mare, fără să utilizăm amelioratori. Pâinea se va păstra proaspătă un timp mai îndelungat, până la 72 de ore. Reţetele sunt noi. Aceste linii oferă posibilitatea de a utiliza făină de calitate şi soiuri diferite, ceea ce nu era posibil cu liniile mecanizate vechi”, a precizat Victor Cojocaru.

Pentru realizarea Planului de modernizare a combinatului vor fi cheltuite şapte milioane de euro, până în prezent fiind investite cinci milioane. Tehnologia este adusă din Italia, Germania, Slovenia şi Slovacia.

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” produce zilnic peste 30 de tipuri de pâine – în medie 150-160 de tone de produse de panificaţie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.