PAD iniţiază consultări pentru problema învăţării limbii române în Găgăuzia
Partidul Acţiunea Democratică (PAD) va organiza consultări neformale pentru soluţionarea conflictului din UTA Găgăuzia vizavi de subiectul învăţării limbii române. Deputatul Mihai Godea, liderul grupului de iniţiativă pentru crearea PAD, a declarat vineri, 5 august, la o conferinţă de presă, că la consultări vor fi invitaţi membri ai comunităţii academice, reprezentanţi ai societăţii civile, personalităţi din domeniul social-cultural, inclusiv din rândul minorităţilor etnice, transmite Info-Prim Neo.
„Dincolo de aceste jocuri politice, esenţa problemei este de natură educaţională şi socială, şi soluţiile trebuie să vină anume din sfera dată”, a declarat Mihai Godea.
PAD constată cu regret utilizarea problemelor de ordin educaţional şi social pentru a provoca tensiuni interetnice.
„Cunoaşterea limbii de stat este, pe lângă o obligaţie cetăţenească, şi o necesitate pentru integrarea socială a tinerilor. Necunoaşterea limbii române este în detrimental tinerilor găgăuzi”, a declarat Natalia Ciobanu, membru al grupului de iniţiativă pentru crearea PAD, doctorand al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Un alt membru al grupului de iniţiativă pentru crearea PAD, Andrei Munteanu, magistru în ştiinţe ale educaţiei al Universităţii din Stockholm, a menţionat că este nevoie de un proces profund înnoire a metodelor de predare a limbii române în Republica Moldova, iar procesul acesta nu trebuie să fie monopolizat de Ministerul Educaţiei.
Autorităţile din Găgăuzia au emis propriul model de diplomă de bacalaureat pentru absolvenţii din regiune care au primit note sub 5 la examenul de limbă şi literatură română. Decizia a fost luată la şedinţa organului executiv al Găgăuziei şi a fost criticată la Chişinău. Ministrul educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a declarat anterior că aceste acţiuni contravin legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova. Elevii care au primit note mai joase de 5 la examenul de BAC nu vor putea depune actele pentru studii la universităţile din Moldova, nici la colegii, menţiona ministrul educaţiei.