Ortodocșii sărbătoresc Boboteaza. În biserici se face Agheasma Mare

Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul iulian sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului, una din cele 12 sărbători împărătești. Ca și în Ajunul Bobotezei, astăzi în biserici se face Agheasma Mare, iar enoriașii vin să ia apă sfințită pe care o beau și cu care își stropesc casele, ea fiind considerată vindecătoare de boli, transmite IPN.

Sărbătoarea vine să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să pășească în viața publică. Potrivit clericilor, după ce a primit botezul de la Ioan, fiul lui Zaharia, Domnul a ieșit din apă, fiind fără păcat și, printr-o lumină în chip de fulger, Duhul lui Dumnezeu a fost vestit cu un porumbel.

De Bobotează și în ajun se săvârșește Agheasma Mare. Se crede că apa sfințită luată de Bobotează are puteri miraculoase, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne proaspătă și plăcută la gust. Biserica îi sfătuiește pe credincioși să păstreze agheasma la loc de cinste și să guste din ea pe nemâncate, în zilele de ajunare și de post sau cu ocazia sărbătorilor mari.

Tradițional de Bobotează, oamenii merg să se scufunde în bazinele acvatice. Salvatorii le recomandă să-și pregătească corpul înainte de a intra în apă, iar scufundarea să o facă treptat. Salvatorii atenționează că scufundarea este permisă doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn și doar sub supravegherea specialiștilor.

Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Sfântul Ion Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.