Orice reformă trebuie să înceapă cu recunoașterea problemelor din sistem, judecător român

Reforma justiției nu se termină cu o singură schimbare sau cu un act normativ, este ceva ce se întâmplă în generații. Nu există o rețetă a reformei, dar există niște standarde comune care trebuie îndeplinite. Este opinia exprimată de judecătorul român Cristi Danileț în cadrul unei discuții purtate cu jurnaliștii de la Chișinău la tema: „Republica Moldova – stat candidat la Uniunea Europeană”, transmite IPN.

Cristi Danileț a declarat că reformele trebuie să înceapă din justiție: „Corupția colcăie în primul rând în justiție, așa se întâmplă în orice țară „nereformată”. Deci, acolo trebuie începută reforma, dar asta nu se întâmplă într-o noapte. Eu nu spun că trebuie toți oamenii dați afară, ei trebuie să fie educați”.

Judecătorul român afirmă că a observat un fenomen în justiția moldovenească: din sistem se opune rezistență în fața reformei și se declară sus și tare  că „nimic nu e bun”. „De parcă judecătorii ar vrea ei să facă legi, ei să conducă țara. În general, judecătorii spun că nu vor să fie alipiți de politic, dar politicul îți dă legile, politicul îți face statutul. Dialogul între politic și justiție este necesar. Justiția nu poate să se lupte cu statul, pentru că ea face parte din stat, ea trebuie să funcționeze în interesul cetățeanului. Trebuie discuții și dezbateri la acest subiect. Poate că acest drum spre integrare este acel șut de care are nevoie Republica Moldova pentru a face reforma”, spune Cristi Danileț.

Orice reformă trebuie să înceapă cu recunoașterea problemelor din sistem. „În Moldova încă nu s-a întâmplat asta. Aici avem de lucrat, cum începem să educăm oamenii din interior”, spune judecătorul, precizând că va putea fi observat faptul că există apetit pentru reformă în sistemul judiciar doar atunci „când vor apărea primii judecători care vor recunoaște că, da, avem în sistem judecători corupți, avem colegi care iau mită. Trebuie să se discute despre integritate. Nu este o rușine să spui că ești cinstit, dar e o rușine să-i suporți pe cei corupți”, a mai spus judecătorul român.

Cristi Danileț spune că reforma justiției trebuie să fie un efort conjugat, accentul trebuie pus pe calitatea oamenilor din justiție, pe educarea lor și nu doar pe criticarea lor. „Cred că atunci când sunt instanțe corupte, judecători corupți, cazuri concrete, acestea trebuie criticate, nu tot sistemul. Pentru că în sistem sunt și oameni sensibili care nu vor să fie puși în aceeași oală cu toți corupții”.

Seminarul „Republica Moldova – stat candidat la Uniunea Europeană” a fost organizat de Centrul Român de Politici Europene.  Evenimentul face parte din proiectul „Explaining Moldova’s candidate status: providing a monitoring and public debate platform for the pre-accession assistance”, finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation of German Marshall Foundation.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.