Organizaţia „Articolul 19” îşi exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul Codului Audiovizualului din Moldova
Organizaţia internaţională independentă „Articolul 19” îşi exprimă public îngrijorarea cu privire la un şir de aspecte ale proiectului Codului Audiovizualului din Moldova, care a fost expus pentru comentarii publice pe 28 martie 2006.
Potrivit unui memorandum al organizaţiei, „Articolul 19” se arată nemulţămită de faptul că organul propus de reglementare în domeniul audiovizualului o să activeze şi în calitate de organ de supraveghere al radiodifuzorului public. În opinia experţilor internaţionali, aceste două sarcini totalmente diferite vor conduce doar la o muncă suplimentară şi vor reduce din eficienţa supravegherii.
În acelaşi context, este menţionată şi lipsa posibilităţii de participare publică în procesul de reglementare în domeniul audiovizualului. Este apreciată de asemenea, negativ, şi lipsa prevederilor pentru “radiodifuzarea locală” – difuzarea de către posturi mici non-profit care deservesc o comunitate aparte (spre exemplu, o minoritate etnică sau lingvistică). Trezeşte îngrijorare şi uşurinţa cu care radiodifuzorii privaţi pot fi lipsiţi de licenţa de emisie, precum şi lipsa garanţiilor de responsabilitate a radiodifuzorului public în faţa publicului.
Organizaţia cere autorităţilor moldoveneşti să propună modificări la acest proiect de lege pentru armonizarea cu standardele internaţionale. Experţii „Articolului XIX” consideră că acest Cod va contribui la realizarea dreptului la libertatea de exprimare în Moldova numai în cazul în care aspectele menţionate vor fi reglementate definitiv. Totodată, ei îndeamnă autorităţile să încetinească procedura grăbită de adoptare şi să ofere posibilitate societăţii civile să-şi exprime viziunile asupra proiectului.
„Articolul 19” este o organizaţie non-profit care activează în toată lumea pentru a proteja şi promova dreptul la libertatea de exprimare. Numele organizaţiei provine de la Articolul 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care garantează libertatea de exprimare.