Opoziţia parlamentară reclamă ilegalitatea selectării candidaţilor la funcţia de membru al CCA
Câţiva deputaţi din opoziţie au sesizat joi, 19 octombrie, la şedinţa în plen a Legislativului, despre abaterile de la legislaţia în vigoare comise la selectarea candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).
Discuţiile au început după ce Victor Stepaniuc, preşedintele comisiei de profil, a solicitat amânarea pentru vineri a examinării chestiunii cu privire la confirmarea în funcţie a membrilor CCA, „deoarece pe marginea unei anumite candidaturi e nevoie de clarificări cu Comisia juridică”.
Deputatul Dumitru Braghiş a declarat, în acest sens, că la selectarea candidaturilor de către comisii a fost încălcată legislaţia în vigoare.
Ion Pleşca, membru al comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, a declarat că, în conformitate cu Codul Audiovizualului (CA), candidaturile trebuie să fie selectate de ambele comisii, în timp ce în realitate, comisia de profil a prezentat celei juridice doar candidaturile selectate de ea.
Preşedintele fracţiunii Democrate Dumitru Diacov de asemenea a atenţionat asupra faptului că art. 42 din CO prevede selectarea candidaţilor de către cele 2 comisii. „Comisia de profil a examinat această chestiune într-o atmosferă destul de stranie”, a spus el.
Pe de altă parte, Victor Stepaniuc a declarat că, în conformitate cu legislaţia, Comisia de profil prezintă un raport, iar cea juridică un coraport, ceea ce s-a şi făcut.
Stepaniuc a fost susţinut de Vlad Cubreacov, liderul creştin-democraţilor din legislativ, care de asemenea a declarat că procedura de selectare a fost transparentă, adusă la cunoştinţa publicului larg, a fost reflectată în presă şi, astfel, orice deputat putea veni la şedinţă.
Comisia mass-media a selectat candidaturile la funcţia de membru al CCA săptămâna trecută. 5 din cei 9 candidaţi au fost propuşi de deputaţii comunişti din comisie, 3 - de PPCD şi 1 - de PD. Reprezentantul AMN la Comisie nu a participat la votare, calificând-o drept „circ”. În conformitate cu CA, deputaţii urmau să voteze componenţa autorităţii de reglementare în audiovizual până la 18 octombrie.