Opoziţia parlamentară cere explicaţii MAEIE referitor la „posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile”
Opoziţia parlamentară a criticat joi, 27 noiembrie, nota verbală adresată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) ministerului român de externe şi comunicatul Ministerului Justiţiei (MJ) difuzat cu o zi înainte ca răspuns la declaraţia comună a ambasadorilor statelor Uniunii Europene la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Deputaţi din opoziţie au cerut să fie invitat în plenul Parlamentului ministrul de externe Andrei Stratan să explice la ce s-a referit când a solicitat la 26 noiembrie ministerului român de externe „manifestare de prudenţă şi vigilenţă sporită în ceea ce priveşte declaraţiile publice în zilele următoare ale oficialilor români şi ale reprezentanţilor minorităţii române din R. Moldova”.
Preşedintele fracţiunii Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, a declarat ironic în debutul şedinţei că toţi diplomaţii, dar şi simpli turişti, ar trebui să fie întâmpinaţi la vamă de ministrul de externe, care să le spună ce declaraţii au voie să facă şi care nu.
„Eu cred că trebuie să ne înţelegem şi cu ambasadorii să fie înregistraţi la MJ, să treacă toate procedurile interne, iar atunci când vor să facă declaraţii să se consulte cu cine trebuie”, a spus în glumă Diacov, referindu-se la comentariul MJ.
Deputatul neafiliat, Vitalia Pavlicenco, preşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL) a cerut ministrului de externe să explice principiile în baza cărora s-a făcut declaraţia. „Consider că este o gravă greşeală care afectează imaginea noastră şi ar fi bine să o reparăm cu ajutorul Parlamentului”, a motivat liderul PNL. Pavlicenco a propus şi ea ironic ca „acreditările pe care le obţin şefii misiunilor diplomatice să fie transformate în licenţe ca să poată fi retrase de Partidul Comuniştilor atunci când nu le plac declaraţiile unor ambasadori”. În legătură cu ultima declaraţie a ambasadorilor statelor UE, Pavlicenco a propus să fie format un grup de lucru care să examineze aspectele deficitare ale procesului democratic din R. Moldova şi să elaborareze un angajament politic al R. Moldova de a desfăşura alegeri libere şi democratice.
Deputatul neafiliat Vlad Filat, preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM) a solicitat ca ministrul de externe să explice la ce s-a referit când a spus că autorităţile R. Moldova dispun de informaţii privind posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile. De asemenea, el a propus să fie organizate săptămâna viitoare audieri parlamentare, în cadrul cărora să fie discutate atenţionările formulate de ambasadorii statelor UE şi să ia o decizie necesară pentru a asigura alegeri libere şi democratice.
Deputaţii comunişti şi creştin-democraţi au respins propunerile deputaţilor din opoziţie. Vlad Filat şi-a repetat solicitarea printr-o interpelare, la care MAEIE trebuie să răspundă în termen de două săptămâni.
Într-o declaraţie comună făcută publică marţi, 25 noiembrie, zece misiuni diplomatice şi două instituţiile europene de la Chişinău au făcut apel către autorităţile R. Moldova să se asigure că viitoarele alegeri parlamentare vor fi democratice. Diplomaţii au făcut referire la o serie de partide politice, care au reclamat dificultăţile întâmpinate în îndeplinirea noilor proceduri de înregistrare. Ca răspuns la această declaraţie, MJ a reclamat că nu a fost consultat de către şefii misiunilor diplomatice şi a asigurat că toate procedurile de înregistrare a partidelor politice sau a modificărilor în statutele acestora se desfăşoară în termenele legale, în strictă conformitate cu legea.