Cetățenii de ambele părți ale frontierelor externe ale UE, inclusiv din Republica Moldova, vor putea primi sprijinul pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate, educație, cercetare și programe de incluziune socială și formare profesională, prin intermediul programelor europene NEXT 2021-2027, transmite IPN.
Programele de cooperare ale UE cu regiunile învecinate vizează 184 de regiuni cu 260 de milioane de locuitori în 33 de țări stabilite de-a lungul frontierelor externe ale UE. Aceste programe sprijină dezvoltarea economică și socială prin acțiuni comune, inclusiv în protecția mediului, servicii de sănătate publică, buna guvernanță a cooperării și frontiere mai sigure, conectivitate, sprijin pentru IMM-uri și antreprenoriat.
Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021 -2027 are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea statelor participante, va fi investit în prevenirea și reziliența riscurilor de dezastre naturale, în educație și formare, în conservarea biodiversității, contribuind în același timp la dezvoltarea economică a comunităților locale.
Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 a fost lansat oficial la Istanbul la 8 februarie 2023 și își propune să rămână o platformă în care legăturile dintre țările participante sunt consolidate și unde actorii regionali se pot reuni și contribui la o gestionare durabilă a resurselor în beneficiul cetățenilor din Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.
Republica Moldova are oportunitatea de a implementa proiecte comune şi în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021-2027. Programul are ca scop sprijinirea dezvoltării și implementarea proiectelor de cooperare, care contribuie la dezvoltarea unei regiuni mai inovatoare, durabile și incluzive din punct de vedere social, dar și are menirea să îmbunătățească guvernanța regională prin abordarea complexă a provocărilor comune. Mai multe informații despre program sunt disponibile pe platforma Programului Regiunea Dunării 2021-2027 și pe pagina Interrag