Opinii împărţite privind tergiversarea negocierilor pentru formarea unei alianţe

Eşecul unei noi runde de negocieri PDM, PLDM, PL şi grupul Leancă este interpretat sub diferite aspecte de către experţi. În timp ce unii consideră că până la urmă se va ajunge la un numitor comun şi va fi desemnat un premier, alţii se arată sceptici. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Mihai Godea, preşedintele Partidului „Acţiunea Democrată”, acuză foştii colegi din PLDM de iresponsabilitate pentru tergiversarea negocierilor şi sporirea riscului unor alegeri anticipate. „Tara are nevoie urgent de un Guvern. Nu mai putem aştepta, ne aflăm într-un colaps. Cei de la PLDM o caută pe naiba. Acest partid are şansa să se reseteze. Ar trebui să ţină cont de îndemnul lui Filat din ziua când a fost arestat, de a reveni la valorile din 2008. Dar nu ştiu dacă a mai rămas cineva acolo, care ar putea să revină la aceste valori”, a declarat politicianul.

Alexandru Cauia, decanul facultăţii de drept de la ULIM, consideră că PL şi PDM nu trebuie să cedeze condiţiilor impuse de PLDM. „Nu mai există loc pentru cedări. PL şi PDM au lucrat corect. Consider că desemnarea premierului trebuie să revină la PDM, pentru că deţine la moment cel mai mare număr de mandate”, a spus profesorul.

Analistul politic Victor Gurău consideră că nu este nevoie de format o alianţă parlamentară pentru a fi desemnat premierul. „Nu este scris în legislaţie că este obligator să se formeze alianţe parlamentare. Premierul desemnat trebuie să fie capabil de forma o alianţă parlamentară. Nicăieri în lume nu există această practică ca la noi. Cred că este vorba de asumarea responsabilităţii, pe care nimeni nu doreşte s-o facă”, a opinat analistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.