Programele privind Operatorii Economici Autorizați (AEO) ale Republicii Moldova și ale Uniunii Europene vor fi recunoscute reciproc pentru a facilita și securiza comerțul bilateral. Programul de recunoaștere reciprocă a fost lansat vineri la Guvern, iar prevederile acordului intră în vigoare din 1 noiembrie, transmite IPN.
Prezentă la evenimentul de lansare, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că această recunoaștere reciprocă va ajuta Republica Moldova să amplifice capacitatea de export a produselor moldovenești pe piața UE. Și acest deziderat este și mai important în contextul situației economice dificile în regiune. Totodată, facilitarea operațiunilor vamale va contribui la reducerea presiunii asupra punctelor de frontieră la graniță cu România.
„Acest rezultat reprezintă un semnal puternic de încredere pentru Guvernul pe care îl conduc, dar și pentru angajamentele pe care ni le-am asumat în domeniul eliminării corupției. Sistemul tehnologiilor informaționale de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați este primul sistem electronic de legătură între autoritățile vamale din țara noastră și cele din UE. Cu alte cuvinte, UE și statele sale membre au dat un vot de încredere Serviciului Vamal al Republicii Moldova care în cadrul noului sistem va fi tratat ca un serviciu omolog din oricare țară din spațiul comunitar”, a mai spus șefa executivului.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că pe parcursul ultimilor opt ani, UE și-a consolidat rolul Republicii Moldova în calitate de partener comercial principal. Peste 50% din schimburile comerciale ale Republicii Moldova sunt cu UE. „Operatorii Economici Autorizați și recunoașterea reciprocă a acestora va contribui în continuare la consolidarea a relațiilor comerciale. Aceste realizări s-au făcut într-o perioadă relativ scurtă și într-adevăr Moldova este prima țară din regiune care a obținut un astfel de acord. Foarte puține țări din lume au un asemenea acord cu Uniunea Europeană”, a notat ambasadorul european.
Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a spus că, odată cu pornirea războiului de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, porturile ucrainene au fost blocate, iar practic toate operațiunile economice au fost redirecționate către posturile vamale de frontieră, cea cu UE – moldo-română. Acest fapt a generat un spectru larg de blocaje operaționale, iar perturbarea livrărilor comerciale a dus la mai multe inconveniențe pentru agenții economici. „Odată cu implementarea acestui program din 1 noiembrie, sperăm foarte mult că aceste probleme vor fi eliminate, iar agenții economici vor avea posibilitatea să facă livrările în termen și nu vor mai fi nevoiți să staționeze în aceste rânduri care sunt, cu părere de rău și în acest moment”, a mai spus Igor Talmazan.
Potrivit autorităților, prin recunoașterea reciprocă a programelor de parteneriat comercial AEO vor fi îmbunătățite securitatea, siguranța și facilitarea lanțului de aprovizionare a mărfurilor cu UE. Acest angajament derivă din Acordul de asociere Republica Moldova-UE, în special la capitolul privind regimul vamal și facilitarea comerțului. Până în prezent, Acorduri de recunoaștere reciprocă a Programelor AEO sunt semnate între Uniunea Europeană și China, Japonia, Norvegia, Elveția, SUA și Marea Britanie.