Operatorii din domeniul agriculturii ecologice au obligația să-și înregistreze activitatea la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Aceasta prevede Regulamentul cu privire la produsele ecologice care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie, transmite IPN.
Regulamentul de stabilire a normelor privind controalele și alte măsuri de asigurare a trasabilității și conformității în cadrul producției ecologice și etichetarea produselor ecologice vine să implementeze Legea nr. 237 din 2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.
Contactată de IPN, șefa Direcției siguranța produselor alimentare de origine non-animală în cadrul ANSA, Marina Dintiu, a menționat că este o lege la care s-a lucrat timp de câțiva ani. Legea transpune un regulament european din 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este instituită ca autoritatea de control în domeniul agriculturii ecologice, responsabilitate pe care agenția nu o avea până acum.
Marina Dintiu a continuat că, la 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare un regulament care prevede obligația operatorilor din domeniul agriculturii ecologice de a-și înregistra activitatea la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și de a notifica anual activitatea sa, prin depunerea fișelor de evidență la agenție. Anterior, aceste fișe au fost prezentate la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, care era autoritatea competentă în domeniul agriculturii ecologice, a explicat Marina Dintiu.
Șefa Direcției și-a exprimat încrederea că aceste modificări vor avea un impact pozitiv asupra operatorilor și vor spori încrederea țărilor Uniunii Europene și a altor state în produsele ecologice din Republica Moldova. Astfel, Moldova va avea posibilitate să exporte în mai multe țări europene. Dintiu consideră că, prin aceste schimbări, agricultura ecologică va fi promovată la o scară mai largă, inclusiv în Republica Moldova.
Noul regulament vizează toți operatorii sau grupurile de operatori care produc, prelucrează, distribuie, depozitează, importă, exportă și/sau comercializează produse ecologice în Republica Moldova sau peste hotare.
Operatorul sau grupul de operatori poate depune fișele de evidență pentru anul 2025 pe suport de hârtie la adresa poștală: strada Mihail Kogălniceanu, 63, MD-2009, municipiul Chișinău, sau prin intermediul poștei electronice, info@ansa.gov.md.