|
|
Dionis Cenuşa | |
Spicherul Parlamentului Moldovei, democratul Adrian Candu a transmis un mesaj politic, prin intermediul blogului său, a două zi (14 ianuarie) după ce Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a respins candidatura oligarhului Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, venită de la democraţi, invocând probleme de integritate. Prin mesajul său, lansat în engleză, Andrian Candu ţintește deliberat publicul occidental, factori de decizie de la Bruxelles, dar şi de la Washington. Evident, PDM şi tutorele formaţiunii, Vladimir Plahotniuc, înţeleg că „piramida oligarhico-politică” poate evita alegeri anticipate dacă „va fi ruptă” voinţa Președintelui Timofti, care pe ultima sută de metri a mandatului s-a răzvrătit împotriva sistemului oligarhic, pe care l-a tolerat necondiţionat începând cu 2012.
În mesajul său, Andrian Candu vorbeşte despre imperativul stabilizării ţării, respectarea statului de drept, dar şi necesitatea de a recâştiga încrederea cetăţenilor şi a partenerilor europeni. Soluţia universală promovată activ de Candu este candidatul pentru şefia guvernului, înaintat de „majoritatea absolută” sub egida PDM. Cu toate acestea, Andrian Candu omite din mesajul său, cel mai degrabă intenţionat, numele lui Vlad Plahotniuc, care generează reacţii negative în cercurile politice occidentale, inclusiv la Bruxelles și Washington.
Mesaj către europeni şi Occident?
Transmiterea unui mesaj politic în engleză nu este altceva decât o tentativă a democraţilor de a împinge punctul său de vedere în spaţiul public european/occidental, înainte ca asta să o facă adversarii lor politici. Astfel, asistăm la o competiţie pentru formarea opiniei despre Moldova în mediile europene, unde democraţii încearcă să se impună. Mesajul lui Andrian Candu prezintă însă o realitate politică distorsionată, în care Președintele Timofti şi alţi actori politici, sunt acuzaţi eronat că nu ar „respecta statul de drept, cetăţenii și partenerii internaţionali”. Acest mesaj însă semnalează că democraţii nu reușesc să-şi asigure sprijinul politic pe intern, de aceea, apelează la pârghiile externe pentru a-l influenţa pe președintele „răzvrătit”. Încercarea democraţilor este însă lipsită de sens, pentru că numele lui Vlad Plahotniuc a devenit un soi de argou politic cu care oficialii europeni asociază corupţia politică şi capturarea instituţiilor în stat din Moldova. La fel, eforturile lui Andrian Candu sunt subminate de sprijinul, mai degrabă informal, pe care Președintele Timofti îl primește de la cercurile politice europene, dar și din partea SUA.
„Majoritate absolută” pro-europeană?
Mesajul lui Andrian Candu conţine o serie de nesincerităţi servite europenilor. Printre acestea se numără ideea că majoritatea absolută, din jurul PDM, ar fi de natură pro-europeană. Puţini în ţară și practic nimeni în Europa nu mai crede în faptul că actualul legislativ este populat de partide pro-europene autentice. Or, dacă acestea ar fi existat, atunci oligarhizarea politicii, devalizarea sectorului bancar sau mimarea statului de drept ar fi fost nu doar improbabile, dar și imposibile. Totodată, este neclar faptul cum cei 14 ex-comuniști, aduși de PDM în „majoritatea absolută”, au fost convertiţi la agenda europeană peste noapte, după ce anterior s-au opus Acordului de Asociere cu UE. Dar rolul lui Andrian Candu este de a promova agenda politică a PDM, axată pe protejarea piramidei oligarhico-politice a lui Vlad Plahotniuc, și nu pe purtarea unui dialog sincer cu europenii. Deocamdată, însă, mașinăria propagandistică a lui Vlad Plahotniuc cedează în faţa retoricii anti-Plahotniuc, care continuă să se extindă atât în ţară, cât şi în exterior.
În loc de concluzie…
Competiţia pentru influenţarea spaţiului public extern este din ce în ce mai evidentă. Mesajul lui Andrian Candu dedicat publicului european /occidental denotă interesul democraţilor, adică al lui Vlad Plahotniuc, de a-şi restabili imaginea în exterior, dar și de a promova propria versiune despre realitatea politică moldovenească. În pofida faptului că europenii nu mai sunt naivi în raport cu sinceritatea partidelor pretins pro-europene de la Chişinău, maşinăria propagandistică pro-Plahotniuc încearcă din răsputeri „să vândă” cercurilor politice europene versiunea sa despre realitatea politică din Moldova. Miza este mare - salvarea de eventualele alegeri anticipate, adică conservarea sistemului oligarhic, subordonat lui Vlad Plahotniuc.
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.