ONG-urile media, îngrijorate de tentativa PPEM de a face presiuni asupra unor jurnaliști

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu tentativa Partidului Popular European din Moldova de a face presiuni pe unele instituții media și de a le oferi „lecții de jurnalism”. Într-o declarație, ONG-urile amintesc că PPEM a publicat pe 13 martie pe pagina sa oficială de Facebook, o scrisoare deschisă prin care face un apel către jurnaliștii de la TV8, Jurnal TV, Unimedia „să echilibreze formulările ce-l vizează pe vicepremierul Iurie Leancă pentru o informare corectă a publicului”, transmite IPN.

În declarația semnată de ONG-urile media se menţionează că membrii partidului ar fi deranjați de faptul că în backgroundul știrilor pe care le prezintă „aproape de fiecare dată, Iurie Leancă este etichetat, într-o notă negativă, cu decizia (colectivă!) pe care a luat-o în perioada în care era prim-ministru vizavi de acordarea garanțiilor de stat pentru cele trei bănci devalizate”. În aceeași scrisoare sunt oferite informații și detalii pentru un background de alternativă, care îl arată pe politician într-o lumină favorabilă.

Semnatarii declarației consideră că o astfel de atitudine poate fi calificată drept imixtiune în activitatea jurnalistică, o tentativă de a face presiuni asupra jurnaliștilor. „Subliniem că rolul presei este de a veghea asupra subiectelor de interes public și de a informa publicul despre acestea, iar Legea cu privire la libertatea de exprimare  prevede că persoanele care exercită funcții publice pot fi supuse criticii”. Totodată, atragem atenția că instituțiile de presă au propriul organ de autoreglementare – Consiliul de Presă”, se spune în declaraţie.

ONG-urile menţionează că persoanele care consideră că au fost lezate în drepturi în urma publicării unui material de presă se pot adresa fie la Consiliul de Presă, fie pot aplana situația, discutând cu reprezentanții redacțiilor. Totodată, acestea îndeamnă  partidele politice să nu se implice în activitatea instituțiilor de media, să lase jurnaliștii să-și facă meseria fără ingerințe externe.

Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți şi Centrul „Acces-Info”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE