ONG-urile de media sunt dependente de fondurile externe, declaraţie

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media sunt la fel de dependente de fondurile externe ca şi celelalte organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova. Singura şansă de a asigura durabilitatea organizaţiilor este lansarea unor servicii cu plată, însă de multe ori acestea sunt sortite eşecului, a menţionat  directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, într-un interviu pentru IPN.

O problemă este şi lipsa de cadre calificate. Potrivit lui Petru Macovei, în situaţia în care foarte mulţi cetăţeni sunt plecaţi peste hotare, ONG-urile de media se pomenesc foarte des în situaţia în care trebuie să racoleze cadre noi în pregătirea cărora trebuie să investeşti. Aceasta deoarece experţii formaţi de organizaţiile de media sunt racolaţi cu multă uşurinţă de organizaţiile internaţionale care le propun nişte condiţii şi salarii mai bune.

„Ca şi celelalte organizaţii ale societăţii civile, ONG-urile de media se ciocnesc de problema asigurării durabilităţii programelor începute. Cu toţii avem strategii şi obiective, însă deseori acestea nu se pliază pe programele de finanţare ale donatorilor. Iar asta înseamnă că organizaţiile neguvernamentale trebuie să-şi adapteze propriile planuri la strategiile finanţatorilor”, a mai menţionat Petru Macovei.

Directorul executiv al API este de părere că durabilitatea organizaţiilor poate fi asigurată prin prestarea unor servicii pentru instituţiile mass-media din republică. „În condiţiile în care presa de la noi este săracă şi sunt foarte puţine instituţii media care înregistrează profit, eventualele iniţiative ale organizaţiilor de media de a presta, de exemplu, nişte training-uri contra plată, sunt sortite eşecului sau pot înregistra un rezultat foarte modest”, a mai spus Petru Macovei.

Totuşi, Petru Macovei speră că, poate că în câţiva ani, lucrurile se vor schimba. Directorul API este destul de sceptic că legea care va face posibilă repartizarea a 2% din impozitul pe venit în contul unei organizaţii neguvernamentale va fi adoptată. În opinia sa, dacă şi va fi adoptată, implementarea legii va depinde de fiecare organizaţie în parte. În România, unde o astfel de lege a fost adoptată mai mulţi ani în urmă, doar bisericile au reuşit să profite de beneficiile acesteia. Acest lucru se explică prin faptul că oamenii cunosc prea puţin despre filosofia existenţei structurilor organizaţiilor societăţii civile şi nu sunt foarte interesaţi de activităţile acestora.

ONG-urile vor trebui să facă multă promovare pentru a-i convinge pe oameni să doneze o parte din impozite în favoarea unei sau altei organizaţii, a mai spus Petru Macovei. În opinia sa, într-o perspectivă îndelungată, o asemenea prevedere ar putea să asigure parţial sustenabilitatea organizaţiilor neguvernamentale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.