ONG-urile constată lipsă de transparenţă la înaintarea noilor membri CEC

Organizaţiile societăţii civile constată publicarea cu întârziere pe pagina web a Parlamentului a listei de candidaţi pentru funcţia de membru al Comisiei Electorale Centrale desemnaţi de majoritatea şi opoziţia parlamentară, transmite IPN.

„Cu regret, informaţiile despre candidaţi au fost publicate abia astăzi, 13 aprilie, iar Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în aceeaşi zi a avizat pozitiv lista de candidaţi. Considerăm că acest proces este unul lipsit de transparenţă. Societatea civilă şi publicul larg au fost lipsiţi de posibilitatea de a urmări procesul respectiv şi de a analiza corespunderea candidaţilor cu criteriile specificate în Codul Electoral”, scrie într-o declaraţie semnată de mai multe ONG-uri.

Totodată, societatea civilă atrage atenţia asupra lipsei informaţiilor cu privire la candidatul pentru funcţia de membru al Comisiei Electorale Centrale care urmează a fi desemnat de către preşedinte.

În context, organizaţiile semnatare solicită Parlamentului, chiar şi după avizul Comisiei, dar şi preşedintelui ţării, să organizeze consultări publice în vederea identificării candidaţilor pentru funcţia de membru al CEC, cu respectarea principiului de claritate în proceduri şi termene de selectare a candidaţilor. Urmează să fie acordat timp suficient pentru depunerea dosarelor de către potenţialii candidaţi şi înaintate cerinţe clare faţă de potenţialii candidaţi. La fel,    urmează să se asigure transparenţă în procesul de selectare, consultarea şi implicarea societăţii civile în procesul de selectare şi argumentarea hotărârii cu privire la selectare.

Organizaţiile semnatare solicită Parlamentului asigurarea transparenţei procesului de numire a candidaţilor pentru funcţia de membru al CEC şi excluderea influenţelor politice în procesul de alegere a preşedintelui CEC. Preşedintelui i se solicită asigurarea transparenţei procesului de numire a candidatului pentru funcţia de membru al CEC.

Printre organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia Promo-LEX, Centrul de Resurse Dialog-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociaţia pentru Politică Externă, Transparency International – Moldova, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Institutul de Politici Publice şi altele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.