ONG-uri transnistrene consideră că participarea la alegerile din Moldova va pune Transnistria într-o poziţie de dependenţă
Organizaţii neguvernamentale din Transnistria se opun oricăror forme de participare la alegerile parlamentare din Moldova, scrie joi, 5 februarie, agenţia oficială de la Tiraspol „Olvia-press”, citată de Info-Prim Neo.
Preşedintele Uniunii apărătorilor Transnistriei, Grigorii Agre, a declarat pentru agenţie că la moment în Moldova nu există forţe cu adevărat pro-ruse şi, prin urmare, nu există nimeni să sprijine Transnistria. Grigorii Agre nu crede, de exemplu, că Mişcarea „Ravnopravie”, condusă de Valerii Climenco, ar fi o formaţiune pro-rusă serioasă. „Această mişcare este, în primul rând, una slabă, şi în al doilea rând, Climenco urmăreşte mai mult propriile sale interese politice decât pe cele ruseşti”, a spus liderul uniunii. Potrivit lui, „astăzi acţiunile episodice ale Ravnopravie nu pot fi numite o muncă reală îndreptată spre apărarea ruşilor din R. Moldova”.
Liderul Uniunii comunităţilor ruse din Transnistria, Victor Arestov, de asemenea consideră că nu are rost ca Transnistria să sprijine pe cineva în alegerile care vor avea loc în Moldova, cu atât mai mult nu are rost ca reprezentanţi transnistreni să candideze pentru Parlamentul RM. „Nu avem ce face acolo. La vremea lor, deputaţii transnistreni au ieşit din Parlamentul de la Chişinău”, a amintit el.
Preşedintele Uniunii ofiţerilor din Transnistria, Serghei Zaicenko, a subliniat că Transnistria nu poate participa, sub nici o formă, la alegerile parlamentare din Moldova. „Acesta este câmpul politic al altei ţări şi aceasta este anume ţara care distruge în mod intenţionat structura socială şi de stat a Transnistriei”, a subliniat el.
De asemenea, în cadrul unei şedinţe comune de la Tiraspol, liderii Consiliului colectivelor de muncă au declarat că participarea la alegerile din R. Moldova va pune Transnistria într-o poziţie de dependenţă faţă de Moldova, va oferi Moldovei posibilitatea de a declara că autoproclamata republică nistreană este gata să treacă sub jurisdicţia Republicii Moldova. „Chişinăul va încerca să creeze la nivel internaţional aparenţa că diferendul din regiune este soluţionat”, sunt siguri liderii consiliului.