Mai multe organizații ale societății civile condamnă decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide doar 146 de secții de votare în străinătate. Potrivit reprezentanților acestor organizații, CEC nu a ținut cont de criterii importante precum înregistrarea prealabilă și experiența anterioară de participare la vot în unele regiuni. Subiectul a fost discutat în cadrul unei conferințe video, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.
Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, constată că în actualul scrutin electoral, discuțiile dintre MAEIE și CEC și procesul de identificare a numărului și locației secțiilor de votare a fost total netransparent. Într-o poziție, Coaliția a condamnat decizia CEC privind deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare, pe care o consideră ilegală.
Pavel Postica, de la Promo-Lex, e de părerea că decizia CEC a fost influențată politic. El a remarcat că de fiecare dată pentru diaspora se deschid mai puține secții decât ceea ce este bugetat: „150 de secții de votare erau obligatorii din punct de vedere moral pentru CEC.” Apoi, nu s-a ținut cont de cele trei criterii de deschidere a secțiilor de votare. „Înregistrări prealabile au fost foarte multe, foarte mulți participanți la scrutinul anterior, dar la final s-a făcut copy-paste de la documentul de deschidere a secțiilor de votare de la ultimul scrutin.”
Eugen Revenco, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a declarat că, având în vedere situația creată la alegerile prezidențiale la secțiile de votare din străinătate, MAEIE i-a propus CEC-ului să dubleze cel puțin secțiile de vot acolo unde s-au atestat cozi. O opțiune ar fi și diversificarea geografiei, pentru a micșora presiunea pe unele secții.
Alexandru Berlinschi, șef de direcție la Comisia Electorală Centrală, a spus că până acum Guvernul a alocat 70 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor, iar CEC urmează până la data de 20 iunie să adreseze un demers cu calculul exact de câți bani vor fi nevoie pentru alegeri suplimentar la cele 70 de milioane. CEC a aprobat un deviz de cheltuieli estimativ de 125 de milioane de lei, dintre care peste 70 de milioane va fi achitată indemnizația pentru funcționarii electorali, care sunt peste 20 de mii.
CEC a decis acum trei zile majorarea numărului secțiilor de votare de la 139 la 146. Mai multe partide politice au contestat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău.
Dezbaterea a fost organizată cu susținerea Fundației Hanns Seidel.