Ostaşii primului şi celui de-al doilea război mondial care îşi duc somnul de veci la Complexul memorial „Cimitirul Eroilor” au fost omagiaţi sâmbătă, 14 mai, la Chişinău. Zeci de oameni de diferite vârste, însoţiţi de militari şi de orchestra prezidenţiale au mers în marş de la Monumentul Deportaţilor de la Gara Feroviară, până la Complexul memorial. Aici un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a ostaşilor, transmite IPN.
Organizatorii evenimentului, membrii Comitetul de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor”, spun că în acest mod vor să le amintească şi tinerilor despre ostaşii căzuţi. Preşedintele Comitetului, Vasile Zaiaţ, afirmă că în acest cimitir sunt înmormântaţi circa trei mii de oameni, o mie dintre care au fost identificaţi. Potrivit lui este vorba despre militari români, ruşi, austrieci, cehi, francezi, polonezi, germani, unguri etc.
La „Cimitirul Eroilor” sunt înmormântaţi şi 16 polonezi care şi-au pierdut viaţa în primul război mondial. Preşedintele Uniunii polonezilor din Republica Moldova, Vasili Kazimirovici, a spus că 12 dintre ostaşi polonezi au fost identificaţi. Preşedintele Uniunii a menţionat că sunt mândri de strămoşii lor care au luptat în aceste războaie, iar în fiecare an vin să-i pomenească.
În timpul primului război mondial, în acest cimitir au fost înmormântaţi peste 400 de ostaşi români, iar după anul 1941 aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 de militari români căzuţi în cel de-al doilea răboi mondial. Prezent la evenimentul comemorativ a fost şi preşedintele consiliului judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta a declarat că astfel de comemorări sunt semnficative pentru istorie, întrucât în acest mod se aduce un omagiu tuturor ostaşilor care au luptat pentru patrie.