La ora actuală Moldova nu dispune de o agendă de dezvoltare a statului, e convinsă președinta Adunării popoarelor Moldovei Olga Goncearova. Ea a remarcat în cadrul dezbaterilor publice „Locul actual al integrării europene pe agenda socio-politică a Moldovei” la IPN că „ceea ce avem, s-ar asemăna cu jocul copiilor pe nisip: astăzi facem un castel, mâine pateuri, apoi vaporașe”.
„Mișcarea haotică, browniană e prezentă și în politică, și în economie”, spune Olga Goncearov, criza sanitară făcând această situație și mai reliefată.
„Guvernul Chicu cu ușurință și fără jenă a șters din lista valorilor sprijinul pentru businessul mic și mijlociu. În orice țară acest sector trebuie să ocupe nu mai puțin de 60 la sută din structura sectorului real al economiei, iar la noi de el s-a uitat pe timp de criză”, a argumentat experta.
Din punctul ei de vedere, oamenii de afaceri îi pot doar invidia pe colegii lor din alte țări, unde statul are grijă de oamenii care îi constituie populația. „Nu cred că la noi acum e posibil așa ceva. În condițiile actuale, eu nu văd acea elită politică, care ar putea iniția și dirija dezvoltarea reală a țării. Chiar dacă există, ei nu sunt vizibili, înseamnă că nu au experiență politică”, a relevat Olga Goncearov.
Dânsa crede că Moldova așa și n-a realizat că în cadrul parteneriatului cu UE țara poate să sonorizeze problemele și să se miște spre soluții reale. „În rezultat, sărăcirea țării, instabilitatea și un climat investițional dubios. Iar narcisismul și convingerea exponenților puterii că nu vor fi pedepsiți doar multiplică semnalele negative”; a conchis Olga Goncearov.
Dezbaterile publice „Locul actual al integrării europene pe agenda socio-politică a Moldovei” fac parte din ciclul „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană, prin comunicare” pe care Agenția de presă IPN îl realizează cu sprijinul Fundației Hanns Seidel