Oleg Burlacu – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Oleg Burlacu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Liberal Democrat, condus de fostul premier Vlad Filat.

S-a năsut pe 12 mai 1977. Este din comuna Măcărești, raionul Ungheni. A absolvit școala din generală din localitate, iar apoi a urmat Colegiul Republican de Informatică și Drept din Chișinău. Între anii 1996-2000 a studiat la Facultatea de drept, la Universitatea București, iar între anii 2010-2011 urmează un master în științe penale la Universitatea „Titu Maiorescu” București. Din 2016 și până în prezent este doctorand în cadrul Universității de Stat din Moldova, la Facultatea de drept, Departament drept internațional și european.

Din 2007 și până în prezent este avocat coordonator – SCPA Burlacu & Partenerii din România și avocat la Baroul București.

În perioada anilor 2012-2016 a activat în calitate de președinte al Comisiei de Privatizare, Servicii Publice, Domeniu Public din cadrul Consiliului Local Sector 5 București. În aceeași perioadă a fost și consilier local în Consiliul Local Sector 5 București, fiind lider de grup. Din 2019 și până în 2021 a activat în cadrul Consiliului de Supraveghere al Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice SA „Transelectrica”.

Din 2022 și până în prezent –  consilier local în Consiliul Local Sector 5 București. Din același an este președinte în Comisia pentru urbanism, lucrări publice, administrarea teritoriului, domeniului public și privat al Sectorului 5, Patrimoniului și Fondului Funciar. În perioada anilor 2022-2023 a fost viceprimar Primăria Sector 5 București.

A deținut și deține funcții politice în România. Astfel, în perioada anilor 2009-2012 a fost vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal, Sector 5 București, iar între anii 2012-2014 a fost prim-vicepreședinte PDL Sector 5 București. Din 2015 devine vicepreședinte al Partidului Național Liberal București, funcție pe care o exercită timp de un an. Din 2018 și până în prezent este vicepreședinte PNL Sector 5 București.

Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie candidatul declară salarii în mărime de aproape 93 mii RON de la Sectorul 5 al municipiului București, bani primiți în calitate de viceprimar și consilier local. În aceeași perioadă soția a ridicat un salariu de peste 394 mii RON de la SCPA Burlacu & Partenerii pentru activități juridice. Familia mai declară alocații pentru copii în mărime de 7 635 de RON.

Din 2018, candidatul deține o cotă parte de 50% dintr-un teren intravilan obținut printr-un contract de donație. Suprafața acestuia este de 1 000 de metri pătrați. În declarație mai sunt indicate două vile. Una a fost dobândită în 2018 prin contract de donație, având o suprafață de 220 de metri pătrați. A doua vilă, cu o suprafață de 100 de metri pătrați, a fost cumpărată în 2020, valoarea declarată a acesteia fiind de 180 de mii de euro.
În calitate de candidat la șefia capitalei, Oleg Burlacu a declarat că în 4 ani orașul Chișinău poate fi mult mai dezvoltat, mai curat și mai bogat. Dacă ajunge primar, promite să construiască o uzină de procesare a deșeurilor solide, să procure autobuze și troleibuze, precum și să construiască 50 de mii de locuri de parcare. La fel a spus că va procura din fonduri nerambursabile 100 de autospeciale noi pentru colectarea și transportul deșeurilor, precum și că va construi cel puțin șapte bulevarde și două pasaje supraterane în intersecțiile aglomerate.

Conform tragerilor la sorți, Oleg Burlacu de la Partidul Liberal Democrat urmează să fie cu numărul 13 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.