Mai mulţi ofiţeri din conducerea securităţii şi ai miliţiei transnistrene fac naveta zilnic la Chişinău sau în alte localităţi din dreapta Nistrului, unde locuiesc ca atare şi au şi afaceri. Informaţia a fost lansată de către invitaţii emisiunii „Fabrika” de joi seara de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Analistul politic Roman Mihăeş susţine că două treimi din ofiţerii de rang superior din securitatea şi miliţia de la Tiraspol au apartamente şi afaceri la Chişinău. „Este cunoscut că şi Antiufeev are afacere la Chişinău. Ei vin la Chişinău când doresc, au prieteni, se distrează în restaurante şi baruri. Şi acelaşi Şevciuk se distrează cu prietenii prin barurile din capitală, nimeni nu-i opreşte. Nu-i exclus că în acest timp au fost aduse şi arme pentru organizaţiile extremiste. Iar autorităţile nu i-au nicio măsură. Există toate premizele pentru o lovitură de stat după 30 noiembrie. Insist că este nevoie de a fi interzis accesul lor pe teritoriul Republicii Moldova”, a comunicat Mihăeş.
Colonelul în rezervă, Andrei Covrig, a venit să confirme informaţia printr-un exemplu propriu, când un fost coleg de al său, ofiţer din Armata Naţională, cu care a absolvit împreună colegiul german „George Marshall”, după pensionare s-a dovedit a fi un angajat al serviciilor de securitate din Tiraspol. „Cel mai grav este faptul că această persoană a avut acces la dosarele ofiţerilor din Armata Naţională”, a spus Covrig.
Anatol Caraman, preşedintele Uniunii veteranilor războiului de pe Nistru „Tiras-Tighina”, a confirmat informaţia respectivă şi şi-a exprimat regretul că autorităţile de la Chişinău nu-i reţin, în pofida faptului că aceştia şi-au bătut joc de cetăţenii Republicii Moldova. „Atunci când noi am blocat trecerea lui Şevciuk prin sala VIP a aeroportului din Chişinău, au fost observaţi vre-o 20 de inşi, care au inspectat sala şi au instalat camere video cu vre-o 30 de minute înainte de sosirea liderului separatist. Apare întrebarea, cum au ajuns ei acolo? Noi am reţinut atunci mai mulţi tipi, care şi-au bătut joc, au maltratat şi au sechestrat cetăţenii noştri, i-am predat poliţiei, însă poliţia i-a eliberat. Printre cei reţinuţi era şi Vitali Ukrainţev, care a organizat mai multe provocări, inclusiv reţinerea lui Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga”, iar poliţiştii l-au eliberat. Şi aceasta în condiţiile în care poliţiştii noştri, care activează în Tighina sunt supuşi unor presiuni fără precedent din partea autorităţilor transnistrene. În schimb ei circulă liber pe teritoriul nostru şi o bună parte chiar locuiesc aici. De exemplu, Vitali Rudenco, cunoscut pentru organizarea mai multor provocări în adresa cetăţenilor Republicii Moldova, face naveta zilnică la Tiraspol din satul Grigorievca, raionul l Căuşeni, unde locuieşte cu familia”, a argumentat Caraman.
Fostul director interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, a spus că nu cunoaşte despre afacerile ofiţerilor transnistreni în Republica Moldova, însă ştie că unii din ei deţin imobile şi vin la Chişinău cu chestiuni personale.