Oficiali polonezi recomandă Republicii Moldova să fie mai insistentă în atragerea fondurilor europene
Republica Moldova trebuie să fie mai insistentă şi să atragă fonduri europene pentru proiecte ce ţin de domeniul agrar. Recomandarea vine din partea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al Republicii Polone, Marek Sawicki, care a vizitat recent RM.
Referindu-se la experienţa Poloniei, Sawicki a spus că în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană „cel mai important este să se stoarcă cât mai multe ajutoare şi fonduri de la Bruxelles, fiindcă posibilităţi există”.
„Ajutoarele de la Uniunea Europeană pot veni, dar ele sunt grevate de anumite proceduri destul de complicate care trebuie îndeplinite întocmai, pentru că ele se decontează şi, dacă nu sunt contorizate conform procedurilor instituite de UE, aceste ajutoare sunt sistate”, a mai spus ministrul polonez la o întâlnire cu jurnaliştii din Republica Moldova.
Potrivit sursei citate, fondurile externe pot fi atrase prin intermediul administraţiilor publice locale şi a organizaţiilor non-guvernamentale. „Calea cea mai bună este de a înfiinţa cât mai multe ONG-uri înţelepte în care să lucreze oameni cu o pregătire foarte bună. În procesul de aderare nici un Guvern al nici unui stat nu este capabil să rezolve toate problemele singur, el are nevoie de sprijinul autorităţilor publice locale şi de cel al populaţiei şi ONG-urilor”, a mai spus Marek Sawicki, menţionând că Moldova „trebuie să fie foarte insistentă”.
„Timp de 10 ani, cât s-a aflat în perioada de pre-aderare, Polonia a obţinut prin programul Sapard fonduri alocate de UE şi le-a folosit în proporţie de 116%”, a spus la aceeaşi întrunire cu jurnaliştii, ambasadorul Poloniei la Chişinău, Krzysztof Suprowicz.
În altă ordine de idei , şeful misiunii diplomatice a declarat că ţara sa este dispusă să acorde R. Moldova asistenţă în mai multe domenii. Acesta a apreciat că relaţiile dintre cele două state „se dezvoltă foarte bine”.
„Anul 2008 este anul cu realizări foarte mari în domeniul relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Polonia. În special se observă dinamică pozitivă în relaţiile comerciale dintre cele două state. Anul trecut, după statisticile poloneze, am marcat o cifră de afaceri între ţările de 300 mln dolari. În acest an ne vom apropia de 350 mln dolari”, a declarat Suprowicz.
„Polonia se menţine printre primii parteneri economici ai Republicii Moldova, ocupând locurile 5-7 (import-export). În ultimii doi ani, Polonia a devenit cel mai mare importator al vinului din R. Moldova. La sfârşitul anului 2008, importul scontat al producţiei vinicole din Moldova va atinge 12 mln dolari. Totodată, a treia parte din volumul total al schimburilor comerciale revine regiunii transnistranistre a R. Transnistriei”, a mai spus şeful misiunii diplomatice.