Oficiali americani consideră că UE ar trebui să promoveze o politică de dezgheţ în ce priveşte primirea de noi membri
Decizia Uniunii Europene de a îngheţa procesul de aderare a noilor membri transmite un “mesaj periculos” ţărilor din Europa de Est care au aspiraţii proeuropene şi care ar putea, în consecinţă, încetini ritmul reformelor, se spune într-un raport al Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului SUA.
Raportul spune că ţările membre ale GUAM, inclusiv R. Moldova – manifestă interes pentru intrarea în familia europeană, aceasta datorându-se beneficiilor economice şi politice pe care le-ar putea aduce statutul de membru al UE.
Potrivit aceleiaşi surse, „fără speranţa aderării la Uniunea Europeană, guvernele acestor ţări vor fi, într-o măsură mai mare sau mai mică, presate atât de propriile societăţi, cât şi de democraţiile din Vest să continue calea democratică. De aceea, ele trebuie să pledeze în faţa statelor membre ale UE ideea ca acestea să inverseze această politică a uşilor închise”.
Raportul examinează starea democraţiilor în lume, punând în particular accentul pe programele finanţate de Guvernul SUA care au scopul de a promova democraţia.
Mai multe ţări membre ale UE se pronunţă pentru ca procesul de primire a noilor membri să fie suspendat pentru o perioadă de timp după ce România şi Bulgaria vor deveni membre ale Uniunii, la 1 ianuarie 2007. În opinia militanţilor pentru „închiderea uşilor în UE”, de acestea restricţii este nevoie pentru ca Uniunea Europeană să asimileze ţările nou-venite, după experienţa celor 10 ţări, în mare parte ex-comuniste, care au aderat la UE în 2004.