Membrii Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) solicită dreptul la vot de la 16 ani. În opinia lor, asigurarea acestui drept mai devreme cu doi ani decât este acum va reprezenta o pârghie eficientă de integrare a tinerilor în societate.
Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Asociaţiei, Vlad Bileţchi, a declarat că în Republica Moldova se acordă prea puţin timp şi prea puţină importanţă tinerilor şi drept dovadă sunt şi campaniile electorale. Candidaţii şi-au orientat programele spre toate segmentele de vârstă şi practic deloc spre tineri. Toţi vorbesc despre pensii, lupta împotriva corupţiei, dar nicidecum despre burse, cămine etc., iar ulterior autorităţile se plâng că tinerii pleacă masiv din ţară.
Tânărul a dat exemplul mai multor state dezvoltate în care dreptul la vot este asigurat de la 16 ani. În opinia sa, aceasta ar pune în evidenţă tinerii, dar şi interesul partidelor pentru a promova politici de tineret şi pentru a-i convinge să rămână în Republica Moldova.
Vlad Bileţchi afirmă că actualmente în Republica Moldova de la 16 ani persoana poate să se angajeze în câmpul muncii, este pasibilă de răspundere penală, poate întemeia o familie, însă nu are dreptul să voteze, pentru a putea se implica în procesele decizionale din ţară.
O altă membră a Asociaţiei, Renata Urâtu, care în curând va împlini 16 ani, a declarat că îşi doreşte să voteze. Tânăra afirmă că această vârstă este importantă, pentru că de la ea începe viaţa responsabilă. „Credem că oferindu-le tinerilor dreptul la vot, le oferim dreptul să-şi aleagă viitorul. Putem observa că tinerii de astăzi sunt foarte implicaţi în ceea ce ţine de viaţa politică, socială sau chiar economică a Republicii Moldova şi nu doar”, a menţionat Renata Urâtu.
Membrii ODIP afirmă că solicitarea lor va transmisă către instituţiile de stat. La fel, vor fi iniţiate consultări cu profesori, jurişti, dar şi alţi specialişti, pentru ca aceştia să se expună asupra oportunităţii acestui deziderat. Tinerii planifică să lanseze şi o campanie amplă de colectarea a semnăturilor în susţinerea acestei reforme.