Observatorii Promo-LEX fixează aproape 200 de incidente în procesul de vot

Observatorii Asociației Promo-LEX raportează către ora 13.30 aproape 200 de incidente în cadrul alegerilor locale generale și alegerilor parlamentare noi în cele patru circumscripții uninominale. Este vorba despre prezența materialelor de publicitate, afișaje electorale în raza a o sută de metri de la localul de secției de votare, precum și situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a le determina alegerea. De asemenea, observatorii raportează cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza a o sută de metri, dar și cazuri de votare nejustificată în grup.

Într-o conferință de presă la IPN, șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie, Pavel Postica, a menționat că a fost constatat un caz de suspendare nejustificată a procedurilor de vot. S-a întâmplat la secția de votare nr. 11/22 Cimișlia, Grădiște. La ora 11.05, secția s-a declarat închisă pe motiv că nu funcționa Sistemul informațional automatizat de stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Timp de zece minute, până a fost remediată situația, alegătorii nu au avut acces în incinta secției de vot. „Partea bună este că niciun alegător nu a renunțat și a rămas să stea în fața secției de votare”, a notat Pavel Postica.

Observatorii au raportat 15 cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare – o sută de metri de la localul secției. Este vorba despre secția de votare nr. 1/282, Chișinău, Băcioi, unde la o distanță de zece metri de la secție este amplasat un panou cu un candidat la funcția de primar. La secția de votare nr. 1/110, Chișinău, Buiucani, la ora 07.45, în raza de 7 de metri a fost parcat un camion cu însemnele unui concurent. Președintele și observatorul s-au apropiat de mașină, însă nu au găsit proprietarul sau șoferul acestui camion. Printre secțiile de votare unde au fost constatate prezența materialelor electorale se mai numără SV1/265 Chișinău, Ghidighici, SV 12/5 Criuleni, Bălăbănești, SV 14/29, Drochia, Palanca etc.

Pavel Postica a menționat că observatorii au raportat cel puțin cinci cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a le determina alegerea. Au fost constatate nouă cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Potrivit șefului Misiunii, este vorba despre autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajma locurilor de votare. De asemenea, au fost fixate cel puțin nouă cazuri de deficiențe în funcționarea SIAS „Alegeri”, precum și 26 de cazuri de deficiențe în listele electorale – discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane. Au mai fost constatate 12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului, cum ar fi prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.

Promo-LEX are 307 observatori în Chișinău, 59 în municipiul Bălți, 12 în Comrat. În țară, înafara de aceste trei circumscripții, sunt detașați 369 de observatori. În circumscripția uninominală 48 sunt 22 de observatori, iar în circumscripția uninominală 50 peste hotarele Republicii Moldova – 12 observatori.

  • Pavel Postica despre incidente
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.