Observatorii Promo-LEX constată un număr îngrijorător de incidente electorale

Observatorii Asociației Promo-LEX constată utilizarea resurselor administrative, precum și implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat. De asemenea, constată folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate, dar și încălcarea restricțiilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Incidentele electorale sunt menționate în al șaptelea raport de monitorizare al Misiunii de Observare Promo-LEX, transmite IPN.

Misiunea de observare Promo-LEX atrage atenția asupra unui caz ce ar putea fi interpretat drept folosire de către concurentul Igor Dodon a fondurilor financiare și a materialelor nedeclarate. Este vorba despre posibila tipărire a ziarelor de campanie, într-un număr mai mare decât cel prevăzut în datele de tipar, precum și la o altă tipografie decât cea indicată în publicație.

Observatorii atenționează și asupra încălcării restricțiilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, ca urmare a organizării în susținerea lui Igor Dodon a două tipuri de evenimente cu implicarea a mai mulți participanți. Într-un caz este vorba despre organizarea unui marș uman în municipiul Bălți, cu participarea a peste 200 de persoane, iar în al doilea caz – organizarea a cel puțin 20 de marșuri automobilistice în țară, cu implicarea a peste 450 de automobile. De asemenea, pentru data de 13 noiembrie a fost preconizat un marș uman ( a avut loc, n.r.) în susținerea aceluiași concurent, în Chișinău.

Observatorii au mai raportat două situații de implicare a cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon.

La fel, au fost identificate cel puțin 12 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. În 11 cazuri a fost vizat Igor Dodon, iar într-un caz – candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Conform rapoartelor prezentate la CEC, volumul veniturilor declarate de către concurenții electorali, pentru perioada 4-6 noiembrie, este de 956 816 lei, inclusiv donațiile în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii. Dintre acestea, 556 367 lei (58%) au fost declarate de Maia Sandu, iar 400 450 lei (42%) – de Igor Dodon. Misiunea estimează cel puțin 500 853 de lei neraportați de către cei doi concurenții electorali, în prima săptămână de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Dintre acestea, 394 422 de lei (79%) se referă la candidatul Igor Dodon, iar 106 431 (21%) la candidata Maia Sandu. „Subliniem și faptul că, concurenții electorali continuă să nu raporteze cheltuieli pentru recompensele agitatorilor și nici nu prezintă declarațiile de voluntariat ale acestora”, precizează Promo-LEX.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.