Observatori BIDDO: Prevederile legale neclare au afectat desfăşurarea campaniei electorale

Turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova s-a bucurat de încrederea majorităţii actorilor interesaţi, însă cadrul legislativ nu conţine prevederi corespunzătoare referitor la desfăşurarea celui de-al doilea tur de alegeri. Legislaţia nu asigură ca numărarea repetată să fie finalizată şi rezultatele finale ale turului întâi să fie disponibile înainte de turul doi. Totodată, prevederile legislative neclare au afectat pregătirea şi desfăşurarea campaniei electorale. La astfel de concluzii au ajuns observatorii din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO), care au monitorizat alegerile generale locale în ambele tururi, transmite IPN.

Kimmo Kiljunen, şeful Misiunii restrânse de observare a alegerilor OSCE/BIDDO, a declarat într-o conferinţă de presă că libertăţile fundamentale au fost în general respectate pe durata campaniei electorale, însă au existat, totuşi, câteva incidente de aplicare a violenţei şi încălcări, care trebuie investigate de instituţiile responsabile.

Şeful Misiunii a mai spus că activitatea Comisie Electorale Centrale se bucură de încrederea actorilor implicaţi în procesul electiv, însă încrederea în birourile electorale la nivel local nu este la fel de mare. Mai mult chiar, incidentele şi încălcările au făcut în aşa fel încât să se reducă încrederea în procesul de elaborare a listelor electorale. Plus la aceasta, încrederea în birourile electorale de circumscripţie este scăzută din cauza că nu au fost investigate corespunzător reclamaţiile candidaţilor.

Kimmo Kiljunen a menţionat că legislaţia Republicii Moldova nu defineşte clar când poate fi reluată campania electorală după ziua tăcerii din primul tur şi deşi CEC a stabilit o dată pentru reluarea acesteia, candidaţii electorali au început-o mai devreme.

Observatorii BIDDO au precizat că în general campania electorală în turul 2 a fost mai discretă decât cea pentru turul întâi. Candidaţii au putut face campanie în mod liber, într-o atmosferă electorală calmă, chiar dacă au fost raportate câteva cazuri de aplicare a violenţei. Observatorii mai menţionează că în această perioadă au fost folosite abuziv resursele administrative de către unii primari actuali.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.