Obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice pot fi expertizate acum şi în Moldova
Dacă până nu demult obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice erau trimise peste hotare pentru restaurare şi pentru a se stabili cu precizie perioada din care datează acestea, acum au apărut posibilităţi pentru a efectua aceste lucrări şi în Republica Moldova.
Solicitată de Info-Prim Neo, Elena Postică, vicedirectorul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, a declarat că înainte exponatele erau trimise în România sau Federaţia Rusă pentru restaurare sau atestare. Situaţia s-a schimbat datorită unui ajutor din partea Marii Britanii, care a oferit posibilitatea procurării unui utilaj modern, dar şi a multiplelor fundaţii europene, care ajută instituţiile culturale din republică. La muzeu sunt deja deschise mai multe ateliere de restaurare a hârtiei, lemnului şi a altor obiecte.
Întrebată despre numărul de vizitatori, Elena Postică a spus că în anul 2011 Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a fost vizitat de peste 70 de mii de persoane. În 2010 numărul vizitatorilor a fost net mai mic – 46 de mii. Vicedirectorul spune că numărul vizitatorilor este în creştere datorită activităţilor ample organizate de instituţie.
În anul 2011 Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a cheltuit peste 124 de mii de lei pentru restaurarea şi conservarea exponatelor de muzeu şi a obiectelor ce constituie patrimoniu naţional. În cele 9 luni ale anului 2012, din bugetul special al muzeului au fost alocate peste 92 de mii de lei pentru aceleaşi lucrări.