Chiar dacă au existat șocuri fără precedent în ultimii doi ani: pandemia, majorarea ratei dobânzilor, războiul din Ucraina – persoanele fizice care au luat credite de la bănci își onorează obligațiile. Acestea au avut nevoie de circa trei luni pentru a se adapta la noile condiții, iar creditele sunt întoarse la bănci la timp. O spune expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. În opinia sa, măsurile de descurajare a creditării instituite de autorități nu fac bine, pentru că de multe ori trec populația cu împrumutatul în sectorul neoficial, transmite IPN.
Potrivit expertului, în luna mai, BNM a aprobat un regulament cu privire la creditarea responsabilă a consumatorilor persoane fizice de către bănci, care a intrat în vigoare pe 1 iulie. Un document similar a fost aprobat de către Comisia Națională a Pieței Financiare pentru sectorul non-bancar.
„Astfel întregului sistem financiar bancar al Republicii Moldova i s-a impus niște reguli relativ strice, prin care să limiteze sau să descurajeze cumva anumite tipuri de credite. Cel mai vulnerabil aspect al acestei reglementări excesive este anume că atunci când cetățeanul merge să ia un împrumut trebuie să prezinte dovada veniturilor legale. Or, în Republica Moldova se cunoaște că jumătate din veniturile populației nu pot fi probate legal și este o problemă aici. Introducând această normă, ceea ce a făcut autoritatea de reglementare e că a creat o afacere nouă, unde cu 100 de euro poți să-ți cumperi un document din care reiese că ai venituri oficiale, dar acest document nu corespunde realității”, a notat expertul.
În Republica Moldova volumul total de credite raportat la Produl Intern Brut este aproape de două ori mai mic decât ar trebui să fie. În aceste condiții este o economie subfinanțată.
„La capitolul împovărarea populației cu credite a crescut semnificativ: de la 4-5% acum 10-15 ani, a crescut până la 16% în prezent. E mult sau puțin? Media europeană este circa 60%, media regională este 20%. De fapt, noi suntem perioada embrionară de creditare a populației”, spune Veaceslav Ioniță. În opinia sa, prin acele măsuri de descurajare a creditării, există riscul de a trece populația dintr-un cadrul oficial în creditarea neoficială.
„Cel puțin în următorii 5-10 ani, în Republica Moldova, ținând cont de modul și de disciplina ridicată a populației privind plata creditelor în sistemul bancar, nu sunt necesare reglementări excesive, care nu corespund realităților economice ale Republicii Moldova. Populația Republicii Moldova are venituri. Își permite să ia împrumuturi ca să-și satisfacă nevoile curente sau investiționale. Însă deseori nu are posibilitatea ca să demonstreze oficial aceste venituri, care nu sunt ilegale, sunt venituri legal obținute, însă nu are documentele legale oficiale ca să demonstreze acest lucru”, a spus Veaceslav Ioniță.
Analistul economic declară că în acest an procesul de creditare a încetinit. Dacă anul trecut, în medie, portofoliul de credite din sistemul bancar creștea cu 890 de milioane de lei lunar, în acest an avem o creștere de 470 de milioane de lei lunar. Dacă anul trecut au crescut cu un ritm de 295 de milioane de lei pe lună creditele ipotecare, în acest an creșterea este de 130 de milioane de lei pe lună. În ceea ce privește creditele de consum, dacă anul trecut acestea creșteau cu 250 de milioane de lei pe lună, în acest an cresc cu o medie de 11 milioane de lei pe lună. Băncile în prezent practic nu oferă credite de consum, iar credite ipotecare oferă cu mult mai puține decât anul trecut.