O petiție publică, lansată de compania de consultanță juridică în acte românești din Republica Moldova, JustConsult, va fi trimisă autorităților României, în particular Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, pentru a cere restabilirea termenelor rezonabile de prestare a serviciilor consulare pe teritoriul Republicii Moldova, similare celor de până la 16 martie 2020, când a fost anunțată starea de urgență națională, cauzată de pandemia COVID-19. Autorii solicitată restabilirea prestării în regim normal a serviciilor la Consulatele României de la Chișinău, Bălți și Cahul. Până la acest moment, adresarea a fost semnată de peste 1600 de persoane online, iar peste 500 de persoane au semnat fizic, transmite IPN.
Peste 70 de mii de moldoveni așteaptă câte un an să fie programați la Consulatele României din Republica Moldova, pe motiv că sistemul de programări online și de analiză a cererilor funcționează extrem de dificil. „Începând cu data de 16 martie 2020, a fost declarată stare de urgență la nivel național, atât în Republica Moldova, cât și în România. Drept efect, activitatea Oficiilor Consulare ale României în Republica Moldova a fost sistată în perioada 16 martie – 27 iulie 2020. Din data de 27 iulie 2020, treptat s-a reluat activitatea Consulatelor, însă în regim limitat. În această perioadă au fost emise 410 ordine ale ANC privind acordarea cetățeniei române unui număr de 70712 persoane. Din tot acest flux de cetățeni, majoritatea absolută își are domiciliul în Republica Moldova, iar depunerea jurământului de credință de către acești cetățeni, conform principiului teritorialității și încadrarea în termenul legal stabilit de 6 luni, a devenit imposibilă”, se menționează în petiție.
Drept urmare, sunt zeci de mii de persoane care așteaptă mai mult de un an să obțină doar data programării la Consulate pentru depunerea jurământului. Pentru a solicita pașaport simplu electronic pentru cetățeni români majori cu domiciliul în străinătate, în dependență de Consulat, este acordată o dată de programare de la 4 până la 9 luni.
Petiția propune implementarea regimului mixt de programări la serviciile consulare, majorarea numărului personalului oficiului consular competente, pentru a prelucra atât cererile de programare cât și a deservi cetățenii fizic, deschiderea cât mai rapid posibil a noului sediu Consular General al României în municipiul Chișinău, organizarea procedurii solemne de depunere a jurământului de credință în spații deschise (afară), în curțile consulatelor.
Petiția poate fi semnată online și fizic, în incinta oficiului central al JustConsult.