O parte din agricultori a ajuns în capitală, iar alții sunt blocați la Ialoveni

Agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă, care au pornit joi după-amiază în semn de protest spre capitală, și-au parcat tractoarele sub podul din cartierul Telecentru. Cei din Hâncești și Leova mai rămâneau blocați în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni.

Contactat de IPN, Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a precizat că spre Chișinău au pornit în jur de 80 de unități de transport, însă în capitală au ajuns doar circa 30, pentru că celelalte au fost întoarse din inspectorii de patrulare. Conform declarației prealabile, depuse la municipalitate, tractoarele urmau să staționeze pe Șoseaua Hâncești, în preajma Gării de Sud, însă, spune Andrei Dînga, calea fost blocată și agricultorii au fost nevoiți să vireze sub podul de la Telecentru. Agricultorul a mai spus că este dreptul lor legal de a protesta și nimeni nu le poate încălca acest drept. Or, agricultorii sunt într-o situația dezastruoasă.



Mihai Gribincea, agricultor din Hâncești, a declarat pentru IPN că aproape o sută de tractoare stau deja de 20 de ore, practic, în arest pe traseu, în apropiere de lacul de la Dănceni. Mașinile poliției le-au blocat trecerea, iar la fiecare tractor stă câte un polițist sau doi. Agricultorul a mai spus că, azi și în zilele următoare, protestului i se vor alătura producătorii agricoli din raioanele Cimișlia, Cantemir, Ungheni, Ialoveni, Criuleni și Sângerei.

După ce agricultorii au pornit spre capitală cu tractoarele, premierul Ion Chicu a declarat că a purtat discuții cu agricultorii din Leova, Căușeni și Ștefan Vodă, în ultimul caz a fost vorba de „activiști politici ai Platformei DA, care se prezintă agricultori”. „Agricultorii vin să blocheze traseele și aduc incomodități altor cetățeni. Acesta este un șantaj pe care nu-l acceptăm”, a notat premierul.



Și Inspectoratul General al Poliției a venit în această dimineață, 14 august, cu un comunicat de presă în care menționează că, pe parcursul deplasării organizate spre capitală, participanții au admis abateri contravenționale. Potrivit IGP, este vorba despre „deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și „blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”. Poliția va documenta și va acționa în condițiile cadrului legal.

IGP reamintește că, în conformitate cu hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, întrunirile, inclusiv și de acest gen, urmează a fi organizate cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, precum și cu respectarea măsurilor de sănătate publică, întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului. Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

„Precizăm, că poliția este obligată să împiedice orice încălcare a legislației și a altor norme legale și recomandăm tuturor participanților să dea dovadă de comportament bazat pe comunicare și dialog. În același timp, îndemnăm participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se abțină de la acțiuni ce contravin normei legale, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației”, mai precizează IGP într-un comunicat de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.