O organizaţie neguvernamentală din Transnistria acuză Rusia de susţinere directă a regimului separatist de la Tiraspol
Forumul pentru Democraţie şi Drepturile Omului în stânga Nistrului apreciază declaraţia din 6 octombrie 2006 a Federaţiei Ruse drept o susţinere directă a regimului anticonstituţional de la Tiraspol, care continuă să efectueze epurări etnice şi pe seama căruia revin mai multe omoruri şi grave violări ale drepturilor omului, se spune într-o declaraţie a Forumului.
Potrivit sursei citate, prin declaraţia menţionată Duma de Stat nu numai că violează prevederile tratatului moldo–rus de prietenie şi colaborare, în vigoare din aprilie 2002, şi a Acordului de pace din 21 iulie 1992, dar şi demonstrează o dată în plus incapacitatea de a participa la tratativele privind soluţionarea conflictului transnistrean.
„Din 1992 şi până în prezent, autoproclamaţii lideri de la Tiraspol nu o singură dată au recurs la omucideri, epurări etnice, crime contra umanităţii, pentru a intimida populaţia şi a menţine controlul asupra raioanelor din stânga Nistrului. Este regretabil faptul, că autorităţile Federaţiei Ruse nu numai că nu a condamnat asemenea acţiuni ale regimului instaurat la Tiraspol, ci chiar l-a încurajat şi l-a susţinut politic, financiar şi militar”, se menţionează în declaraţie.
Potrivit autorilor acesteia, sancţiunile aplicate de FR faţă de R. Moldova sunt, în esenţă, aplicate propriilor cetăţeni, fapt ce dovedeşte că adevăratul scop al autorităţilor ruse este spălarea de bani, inclusiv prin traficul de armament, fiinţe umane şi alte genuri de contrabandă.
Forumul solicită retragerea necondiţionată şi imediată a Rusiei din procesul de negocieri; respectarea angajamentelor asumate în faţa organismelor internaţionale de a retrage forţele armate de pe teritoriul R. Moldova, mai solicitând părţilor mediatoare la procesul de negocieri, comunităţii internaţionale să nu tolereze şi să condamne asemenea conduită agresivă a guvernanţilor de la Moscova.
La 6 octombrie, Duma rusă a recunoscut rezultatele referendumului din Transnistria privind independenţa regiunii de R. Moldova şi alipirea ulterioară de Rusia. Trei formaţiuni din parlamentul rus au cerut declanşarea procedurii diplomatice necesare recunoaşterii independenţei autoproclamatei republici transnistrene. Demersul aparţine reprezentanţilor facţiunii naţionaliste „Rodina” şi Partidului Liberal Democrat al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski.
Într-o declaraţie de răspuns, Parlamentul R. Moldova a făcut apel către Duma de stat a Rusiei să se abţină de la susţinerea separatismului, care afectează nu numai statele respective, ci poate afecta însăşi Rusia, cu urmări imprevizibile pentru întreg continentul european.