O formaţiune politică intenţionează să iniţieze procedura de demitere a Preşedintelui ţării
Fracţiunea parlamentară Alianţa „Moldova Noastră” a chemat joi, 20 decembrie, toţi deputaţii din opoziţie să iniţieze procedura de demitere a Preşedintelui ţării, conform articolului 89 al Constituţiei, dacă majoritatea parlamentară sau personal Vladimir Voronin vor respinge invitaţia în Parlament.
Solicitarea făcută de deputatul AMN Leonid Bujor nici nu a fost pusă la vot, iar în semn de protest, fracţiunea a părăsit sala de şedinţe, însoţită de câţiva deputaţi neafiliaţi.
Bujor a solicitat să fie invitat Vladimir Voronin în legătură cu unele declaraţii ale sale la conferinţa de presă de miercuri, prin care, potrivit deputatului, a atacat violent simbolurile de stat ale R. Moldova. Bujor a declarat că acestea se înscriu în şirul acţiunilor prin care Voronin subordonează instituţiile statului ideologiei Partidului Comuniştilor, cum este şi directiva lui recentă de a înlocui denumirea cursului de „limbă română” în sistemul de învăţământ.
Declaraţiile făcute miercuri de şeful statului au provocat reacţii şi ale altor deputaţi din opoziţie. În particular, Vitalia Pavlicenco a solicitat să fie creată o comise de experţi independenţi care să analizeze starea sănătăţii şefului statului. Vladimir Filat a declarat că Parlamentul ar trebui să ia atitudine faţă de declaraţiile şefului statului privind simbolurile statului.
Vladimir Voronin a fost susţinut de colegii săi de partid. Vadim Mişin a spus că deputaţii trebuie să-şi dea seama de declaraţiile pe care le fac. „A-l jigni pe şeful statului este o lipsă de tact extremă şi lipsă de stimă faţă de propria ţară”, a spus el. Când Voronin a vorbit despre simboluri, nu a spus că trebuie să fie modificate ci doar că trebuie să corespundă acestui stat, a menţionat Mişin.
Declaraţiile în contradictoriu au durat ceva mai mult de jumătate de oră, dar spicherul Marian Lupu a refuzat să pună la vot propunerile opoziţiei de a-l invita pe şeful statului şi de a crea comisia solicitată de Pavlicenco.
Vladimir Voronin a declarat că „şi limba moldovenească, şi istoria Moldovei, şi imnul Moldovei şi stema trebuie să răspundă la întrebările suveranităţii şi integrităţii R. Moldova”. De asemenea el a spus că stema a fost propusă „prin poarta din spate a Parlamentului, pentru că iniţial a fost pregătită alta, dar noaptea a fost schimbată”.
Potrivit art. 89 din Constituţie, în cazul savârşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele R. Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi. Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neintârziat la cunoştinţa Preşedintelui.
-
leonid bujor cheama la procedura de demitere a sefului statului.mp3
- 0
-
vadim misin cere deputatilor sa nu-l jigneasca pe seful statului.mp3
- 0