O expoziție, dedicată lui Liviu Deleanu, a fost vernisată la Biblioteca Națională

O expoziție de documente și publicații, prilejuită de aniversarea a 110-a a poetului Liviu Deleanu, a fost inaugurată astăzi, 8 februarie, la Biblioteca Națională, transmite IPN.

Directorul general al bibliotecii, Elena Pintilei, a menționat că, în cadrul expoziției, cu genericul „... El floarea graiului o săruta pe față”, sunt prezentate circa 80 de volume de poezii, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, cât și ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Liviu Deleanu. Printre ele se numără „Glod alb: Poeme și balade”, editată la București în anul 1940, „Poezii pentru copii”, editată la Chișinău în 1947, scrieri editate în anii 50 – 80 ai secolului trecut. Un loc aparte îl ocupă articolele despre poet, semnate de Ion Ciocanu, Baca Deleanu, Petru Negură, Nicolae Rusu, Mihai Cimpoi, Haralambie Corbu, Anatol Codru. Documentele și publicațiile expuse sunt luate din colecțiile Bibliotecii Naționale și ale Agenției Naționale a Arhivelor, iar unele sunt prezentate cititorilor pentru prima dată.

„Expoziția vine să îl scoată din umbră pe Liviu Deleanu. Anterior, în manualele școlare, Liviu Deleanu era prezent cu mai multe poezii pentru copii, a fost o perioadă când acest maestru al cuvântului a fost dat uitării, dar trebuie să revenim la autorii care au scris aici, pe teritoriul Moldovei. Mai ales la cei care au fost foarte talentați, dar, din cauza unor perioade istorice, nu au fost apreciați la timp. Liviu Deleanu face parte dintre ei. Acest artist al cuvântului a abordat în special tema dragostei și se evidențiază prin sonetele sale, care sunt de o stilistică remarcabilă”, a subliniat Elena Pintilei.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 28 februarie curent, în  blocul central al Bibliotecii Naționale, la etajul II.

Liviu Deleanu (Lipa Cligman) s-a născut în orașul Iaşi, la 8 februarie 1911. A debutat în anul 1927 cu placheta de versuri „Oglinzi fermecătoare”, după care a urmat „Ceasul de veghe” și „Glod alb”. În 1940, scriitorul s-a refugiat la Chișinău, în anii războiului plăsmuind o serie de cântece inspirate („Cântec scris pe patul armei”, „Cântec scris pe lat de palos”), iar după război a activat mai ales în domeniul literaturii pentru cei mici: „Poezii pentru copii”, „Mi-i drag să meşteresc”, „Bucurii pentru copii”, „Licurici” etc. La poezia pentru adulţi se întoarce în 1952, când îi apare cartea „Vremuri noi”. Talentul liric al lui Liviu Deleanu s-a manifestat din plin în cărţile „Dragostea noastră cea de toate zilele” şi „Cartea dorului”. Liviu Deleanu s-a stins din viaţă la 12 mai 1967, la Chişinău. Un liceu din municipiul Chişinău, sectorul Buiucani, poartă numele poetului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.