Nutriţionist: Dacă aţi postit, de Paşti nu combinaţi alimentele grele

Persoanele care au postit sunt îndemnate să introducă treptat în alimentaţie produsele de origine animală. Alimentele grele de pe masa de Paşti trebuie consumate cu moderaţie pentru a nu face indigestie. Nutriţionistul Corina Dascalu ne spune cum să ne ferim de probleme în perioada sărbătorilor pascale, când avem mese îmbelşugate.

„Trecerea trebuie făcută treptat şi sunt de părere că aceasta trebuie începută cu câteva zile înainte de Paşti, astfel omul să poată gusta de toate câte puţin în ziua cea mare. Dar tradiţia este tradiţie şi, dacă totuşi aţi urmat postul până în ultima zi, în ziua de Paşti nu combinaţi alimentele grele între ele. Dacă mergeţi pe proteine, atunci alegeţi doar carne sau doar peşte, care neapărat trebuie însoţite de salate din crudităţi, iar când spun salate nu mă refer la cele cu ouă, carne, peşte, ci mă refer la salate simple cu verdeţuri şi legume”, a spus Corina Dascalu, citată de IPN.

Nutriționistul recomandă să gătim acasă, să cumpărăm produse autohtone şi să încercăm să alegem produsele de sezon. „Un meniu aproape perfect în viziunea mea ar fi: dimineaţa, după ce aţi venit de la biserică, aşezaţi-vă cu toată familia la masă cu o bucată de cozonac, pască şi un ceai. Tradiţia spune că se mănâncă miel de Paşti, atunci miel să fie şi atât, când e vorba de carne. O bucată de miel cu salată din verdeţuri este un prânz suficient, iar dacă mai aveţi careva bucate din carne, puteţi să le consumaţi tot la prânz, dar cum am mai spus, gustaţi de toate câte puţin. La cină, dacă aţi pregătit bucate din peşte, atunci îi puteţi servi pe cei veniţi în vizită. Încercaţi să schimbaţi tradiţia meselor încărcate cu farfurii una peste alta. Astfel vă veţi autoeduca, o veţi face cu copiii voştri şi cu cei care vor veni în vizită”, a accentuat Corina Dascalu.

Cât ţine de trucuri pentru a evita problemele care pot apărea de la mâncare prea multă şi prea grasă, nutriţionistul a spus că există „trucul” abţinerii. Să se lase şi pe mâine ce nu s-a gustat astăzi căci nu în zadar avem 3 zile de Paşti şi alte 362 de zile în an când putem mânca sarmale, răcituri şi alte bucate tradiţionale moldoveneşti. Corina Dascalu a menţionat că alcoolul, carnea, peştele, salatele cu maioneză şi bucatele tradiţionale moldoveneşti sunt un pericol pentru organism. Nu se combină proteinele cu carbohidraţi cum ar fi sarmalele cu carne, cartofii cu carne, legume asezonate cu maioneză, aici putem opta pentru un sos cu lămâie, ulei de măsline şi condimente, iar dacă ne dorim ceva mai cremos, să înlocuim maioneza cu iaurt sau cu smântână slabă (mai puţin de 15%).

Nutriţionistul ne îndeamnă să ne iubim organismul, pentru că aşa cum vom avea grijă de el, aşa va avea şi el responsabilitatea să ne ferească de diferite boli.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.