Numirea membrilor CSM este o primă victorie a promotorilor reformei justiției, opinie

Alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor este o primă victorie a celor care promovează reforma justiției. O spune comentatorul politic, Ion Tăbârță, potrivit căruia funcționalitatea deplină a CSM reprezintă un pas important în continuarea reformei justiției. Potrivit reprezentanților guvernării, noua componență CSM trebuie să demareze procesul reformei Curții Supreme de Justiție, candidații la funcția de judecător CSJ fiind evaluați prin prisma integrității și profesionalismului, notează IPN.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, califică sistemul justiției din Republica Moldova drept unul foarte complex. Potrivit liderului Platformei DA, alegerea noii componențe CSM încă nu înseamnă curățarea completă a sistemului, iar pentru următoarele etape ale reformei este necesară mai multă transparență și depolitizarea proceselor.


„Nu este suficient să numești niște oameni aparent integri. Statul este obligat să instituie mecanisme de control. La o anumită etapă, mai ales când ești promovat într-o funcție înaltă, apar tot felul de tentații și aici trebuie să intervină mecanismul controlului. Acum este important că avem mai multă claritate din partea celor se ocupă de reforma justiției pe subiectul reformării Curții Supreme de Justiție, evaluării judecătorilor. Aceste procese trebuie depolitizate, să aibă loc cât mai multe consultări publice pentru ca atât oamenii din sistem, cât și societatea să înțeleagă ce se întâmplă, pentru a evita pe viitor blocaje de genul celui care a avut loc la alegerea membrilor CSM”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, s-a arătat mulțumit de decizia Adunării Generale a Judecătorilor de a-și numi membrii în componența CSM, astfel fiind deblocate procesele. Potrivit reprezentantului PAS, a doua etapă a reformei este curățarea Curții Supreme de Justiție prin selectarea unor judecători profesioniști și integri.


„Judecătorii sunt oameni bine școliți, ei înțeleg că legea dacă este în vigoare, trebuie respectată. Noi nu vrem să facem reforma de unii singuri. Va fi mult mai corectă această reformă, dacă la ea vor participa și judecătorii. Noi participăm doar la prima etapă. Etapa a doua va fi pe responsabilitatea acestui Consiliu Superior al Magistraturii. Acum CSM trebuie să lanseze concursul pentru selectarea candidaților care vor suplini locurile vacante din CSM, trebuie să fie lansat concursul pentru depunerea dosarelor pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, trebuie să fie creată comisia care va evalua candidații la funcția de judecător CSJ”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Comentatorul politic Ion Tăbârță califică drept un succes al guvernării alegerea noii componențe CSM, care devine complet funcțională și-și poate onora nestingherit atribuțiile.


„Este o primă victorie a promotorilor reformei justiției. După ce CSM își extinde reprezentativitatea și devine o instituție perfect funcțională, nu vor mai exista critici. În sfârșit s-a reușit penetrarea acestui sistem închis, pe care unii îl numesc castă, care nu-și dorea reforma justiției. Judecătorii pot fi împărțiți în 3 categorii, sunt cei onești, cu verticalitate și aceste persoane își doresc reforma. Avem categoria celor total compromiși și avem categoria celor care nu sunt compromiși, dar au fost nevoiți să plece capul și să aducă servicii sub formă de decizii regimului oligarhic. Este clar că cei onești care-și doresc reformarea sistemului sunt în minoritate”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță.

Ieri, Adunarea Generală a Judecătorilor și-a desemnat membrii permanenți în Consiliu Superior al Magistraturii, fiind vorba de Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Maria Frunze și Sergiu Caraman.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.